Јapan za OI 2024. gradi najskuplji stadion na svijetu

Novi stadion u Tokiju koji se gradi za Olimpijske igre 2020. godine mogao bi da postane najskuplji sportski stadion na svijetu, prenosi agencija AP.

Prema najnovijim procjenama ukupni troškovi radova bi trebalo da iznose oko 252 milijarde jena (dvije milijarde dolara).

To će biti nova rekordna suma koja je odvojena za izgradnju nekog stadiona. Sadašnji rekord drži stadion NFL tima Njujork Džajants Metlajf koji je izgrađen 2010. godine i za čiju izgradnju je odvojeno 1,6 milijardi dolara.

Dva američka stručnjaka za ekonomiju, Viktor Mateson i Endrju Zimbalist tvrde da će stadion u Јapanu biti najskuplji ikada sagrađen uprkos razlikama u kursu i inflaciji u odnosu na prethodno sagrađene stadione.

Oni takođe tvrde da će troškovi porasti tokom radova koji počinju u oktobru ove godine.

“Rastući troškovi bi mogli da stave vladu premijera Šinzo Abea u nezgodnu situaciju pošto premijer nije dozvolio veću međunarodnu pomoć” rekao je Mateson.

“To ne ide u korist Bostonu i ostalim kandidatima za Olimpijske igre 2024. godine, pošto je cilj Internacionalnog Olimpijskog komiteta da napravi Olimpijske igre što jeftinijim za zemlje domaćina. Ako moderan grad kao što je Tokijo sa sjajnom infrastrukturom, ne može da organizuje Olimpijske igre bez pomoći drugih zemalja, kakve tek šanse imaju ostali potencijalni kandidati za Olimpijske igre 2024. godine”, dodao je Mateson.

Dizajn stadiona u Tokiju je takav da rebrasti krov na velikim čeličnim lucima izgleda kao šljem za bicikl. Da bi travnati teren bio bolje održavan južni dio krova biće providan, a ispod terena biće ugrađena ventilacija i regulatori temperature. Pokretna sjedišta približiće publiku terenu, a stadion će biti otporan na zemljotres.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je odobrio promjene u planovima za ostale stadione u Јapanu koje su uštedile domaćinu preko milijardu dolara.

Mišljenje javnosti o građenju najskupljeg stadiona na svijetu je postalo veoma negativno kada su javno objavljeni planovi troškova.

Čelnici Vlade Јapana rekli su da je kasno za veće promjene u planovima, zbog roka do 2019. godine kada počinje Svjetsko prvenstvo u ragbiju.

Јapanu nisu strani skupi stadioni, s obzirom na to da su Zimske olimpijske igre u Naganu 1998. godine bile su najskuplje do prošle godine i Igara u Sočiju.

Јapan je takođe držao rekord za najskuplji stadion Mundijala u fudbalu kada je na Nisan stadionu, vrednosti 621 milion dolara, odigrano prvenstvo 2002. godine. Јedino je Brazilija izgradila skuplji stadion za Svjetsko prvenstvo prošle godine.

Nacionalni stadion u Tokiju biće sedmi stadion na svijetu čija je izgradnja koštala preko milijarde dolara, a tek prvi koji prelazi cifru od dvije milijarde.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *