5 načina da iskoristite kafu u službi ljepote

Probudite kožu i kosu uz ove fenomenalne prirodne proizvode od kafe. Već znate koliko je moć šoljice kafe – sve što je potrebno je nekoliko gutljaja i opet ćete „oživjeti“ nakon dugog sna ili neprospavane noći. Pored toga što „diže iz mrtvih“, kafa može biti odličan preparat i za kosu i kožu. Zrno kafe je bogato kofeinom i polifenolima koji su moćni antioksidanti. Kada se redovno koristi, kafa može da posvijetli kožu, smanji nadutost i smiri upalu. Saznajte i kako!

1. Kao piling:

Piling sa dodatkom kafe je odličan jer pomaže u uklanjanju grudvica na koži, tako što privremeno ravna ćelije masti. Kako da napravite prirodan piling: U jednu činiju istisnite piling za obnavljanje kože i dodajte mu jednu šolju mljevene kafe i pola šolje šećera. Zatim dodajte jednu šolju hidratantnog kokosvog ulja i sve dobro promiješajte. Dok se tuširate, umasirajte smjesu na vlažnu kožu, koristeći kružne pokrete i jak pritisak. Isperite piling i lagano obrišite peškirom.

2. Za sjaj kože:

Kafa pruža odličnu i nježnu njegu kože, nakon koje koža sija i izgleda svježije. Kako da napravite masku od kafe: Pomiješajte pola šolje mljevene kafe sa pola šolje kokosovog brašna. Zatim dodajte jednu cijelu šolju mljeka i dobro promiješajte dok ne dobijete smjesu nalik pasti. Dodajte jednu kašiku meda – jer med zadržava vlagu. Nanesite masku preko kože i sačekajte da se osuši oko 15minuta. Isperite je sa toplom vodom.

3. Za prirodan volumen kose:

Redovno tretiranje kose sa kafom, će joj pomoći da održi koren kose aktivnima, a kosa će samim tim brže rasti. Kako da napravite balzam od kafe: Jednom nedjeljno, pomiješajte jednu šaku mljevene kafe sa malo regenratora za kosu i prođite prstima kroz kosu, nježno masirajući skap za stimulisanje cirkulacije. Sačekajte da malo odstoji (oko 5minuta), pa isperite.

4. Za ublažavanje crvenila izazvanim suncem:

Kafa ima antiupalna svojstva i ublažava crvenilo, dok se antioksidansi iz nje efektivno bore protiv UV slobodnih radikala. Što je najbolje, nedavno je potvrđeno da redovno korišćenje kafe u njezi tijela može smanjiti rizik od dobijanja raka kože. Kako da napravite tonik od kafe: Skuvanu kafu razblažite sa hladnom vodom. Pamučnu tkaninu umočite u dobijeni rastvor i stavite preko dijelova kože koji su izgoreni od sunca. Koža će vam odmah biti manje upaljena i manje crvena.

5. Za predio ispod očiju:

Kofein pomaže kod dreniranja vode, nakupljene ispod očiju koje izaziva nadutost – kesice i smanjuje krvne sudove koji stvaraju tamne krugove ispod očiju. Kako da napravite: Napravite hladnu oblogu, tako što ćete potopiti dva pamučna tufera u prohlađenu, skuvanu kafu. Kada ih izbadite, stavite ih na oči i opustite se 10 minuta, kako bi za to vrijeme tečnost bila apsorbovana u kožu.