Aktivno 1.046 malih i srednjih preduzeća

Na području opštine Gradiška aktivno je 1.046 malih samostalnih privatnih preduzetnika, rekao je načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Ljubimko Čakalj, koji je ocijenio da je trenutna situacija u privredi ove opštine zadovoljavajuća.

“U toku ove godine odjavljeno je 46 radnji, što je procentualno minorno u odnosu na broj prijavljenih”, naveo je Čakalj.

On je istakao da su veći sistemi u posljednje četiri godine stabilni i na tržištu se dokazuju kao faktor koji je konkurentan.

“`Јelšingrad`, čiji je vlasnik italijanska korporacija, planira da u ovoj godini otvori novo radilište od osam hiljada kvadrata. Ovo preduzeće ostvaruje više od 21 milion evra prometa na godišnjem nivou”, naveo je Čakalj.

Prema njegovim riječima, u oblasti drvo-prerade, osim drvne industrije Podgradci na području opštine Gradiška postoje i četiri proizvođača tapetarskog namještaja koji u prosjeku zapošljavaju od 50 do 100 radnika, tako da je u oblasti prerade drveta i proizvodnje namještaja zaposleno oko 1.000 radnika.

Čakalj je istakao da je od 2012. godine, kada je zaživio projekat Agro-industrijske zone Nova Topola, potpisano 15 ugovora, od kojih su tri privredna subjekta aktivna, “Vip Krajina”, “Gomeks” i “Golić Trejd”.Srna

“Preostalih 12 investitora obavezni su u roku od tri godine od potpisivanja ugovora da dođu do faze upotrebne dozvole da bi mogli raditi. Ukoliko ne ispoštuju rokove definisane ugovorom oduzima im se postojeće stanje zemljišta i investicije”, rekao je Čakalj.

Čakalj je naglasio da je opština, da bi privukla investitore koji su zainteresovani za proizvodne djelatnosti, odredila stimulativnu cijenu od jedne KM za metar kvadratni zemljišta u Agro-industrijskoj zoni, a cijena zemljišta za uslužne djelatnosti je od 15 do 80 KM za metar kvadratni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *