AMD Auto Ugljevik: Završeno prvo brojanje upotrebe bezbjednosnog pojasa ” Zaveži! Dosta priče, veži pojas”

UGLJEVIK – Ekipe Auto-moto društava (AMD Ugljevik) i Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) završile su anonimno brojanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u skoro svim gradovima i opštinama Republike Srpske, započeto 14. maja prošlog mjeseca, čime je ozvaničen početak preventivne kampanje “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”.Na području opštine Ugljevik u centru grada – u naselju i na magistralnom putu –  i van naselja je uspješno obavljen prvi dio brojanja tj. istraživanja, prije početka kampanje “Zaveži !Dosta priče, veži pojas!”. U junu mjesecu slijedi drugi dio istraživanja.

Rezultati ovog brojanja biće uspoređeni sa rezultatima prvog brojanja iz posljednje tri godine, te predstavljeni tokom kampanje “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”, koju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS i AMD.

Istraživanje upotrebe pojasasprovedi seu dva dijela. Prvi dioistraživanja (prvo brojanje) izvršeno je prije sprovedene kampanje, kako bi se utvrdilo postojeći stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa, kod korisnika vozila (vozača, suvozača i putnika na zadnjem sjedištu).

U toku je preventivni dio, u kojem će radnici AMD dijeliti preventivne letke i upozoravati na zakonom propisanu obavezu upotrebe bezbjednosnog pojasa kod svih putnika u vozilu, poslije čega će uslijedi represivni dio od strane pripadnika saobraćajne policije MUP-a RS.

Kampanja traje do 16. juna, a potom slijedi drugo brojanje i uspoređivanje sa prvim brojanjem i rezutatima iz 2012., 2013. i 2014. godine.

U toku 2012. godine analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem vozača na terenu (ukupno putevi u naselju i van naselja), prije provedene kampanje, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi samo 39 % vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Nakon provedene jednomjesečne kampanje i nakon izvršenog drugog brojanja, zabilježeno je da 50 % vozača koristi sigurnosne pojaseve. Sprovedena kampanja u toku 2012. godine uticala je na povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača za +11 % (ukupno lokacije u naselju i van naselja) u odnosu na rezultate sa prvog brojanja.

Analizom upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača u toku 2013. godine (ukupno na lokacijama u naselju, van naselja i autoputu) u Republici Srpskoj, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 45 % vozača prije provedene kampanje. Efekti provedenih preventivnih i represivnih aktivnosti iz 2012. godine, na povećanje upotrebe pojasa kod vozača, opali su sa 50 % na 45 % u 2013. godini, odnosno zabilježeno je smanjenje za -5%.

Nakon provedene desetodnevne medijske kampanje i pojačanih represivnih aktivnosti od strane MUP RS u toku 2013, godine stepen upotrebe sigurnosnog pojasa kod vozača povećan je na 48 %. Provedena kampanja uticala je neznatno na porast procenta vozača koji si koristili sigurnosni pojas za +3%, u odnosu na postojeće stanje.

U toku 2014. godine nakon prvog dijela istraživanja, prije medijske kampanje, 43 % opaženih vozača upotrebljavalo je sigurnosni pojas u toku vožnje na putevima Republike Srpske. Efekti postignuti provedenom kampanjom u toku 2013. godine smanjeni su za -5 %, nakon prvog dijela istraživanja u 2014. godini (sa 48% na 43%).

Nakon provedene petnaestodnevne medijske kampanje u toku 2014. godine i nakon završenog drugog dijela istraživanja procenat vozača koji koriste sigurnosni pojas povećan je na 49 %, odnosno  zabilježeno je povećanje za +6% u odnosu na rezultate prije kampanje.

U Izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije o stanju bezbjednosti saobraćaja navedeno jeda se upotrebom bezbjednosnih pojaseva na prednjim sjedištima rizik od smrtnog povređivanja smanjuje do 50%, a na zadnjim sjedištima do 75%. U skladu sa navedenim broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama u Republici Srpskoj bi se dosljednom upotrebom pojasa na prednjim i zadnjim sjedištima smanjio za 30 do 40 lica godišnje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *