AMS RS: Stanje na putevima

Pretežno mokri kolovozi u nižim, a u višim predjelima i preko prevoja zeleđeni i zasniježeni kolovozi,karakterišu saobraćajnu situaciju na putevima u RS. Svi putni pravci su prohodni zahvaljujući dežurnim ekipama preduzeća za puteve.  Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na moguće manje odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Vozačima savjetujemo da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, upozoravamo na moguće manje odrone kamenja i zemlje na kolovoz. Vozačima savjetujemo da voze maksimalno oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na autoputevima E-661 Banja Luka-Gradiška i Prnjavor-Doboj, saobraćaj se odvija bez zastoja, po mokrim i klizavim kolovozima.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  zbog čega je petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   U toku su radovi na sanaciji klizišta na istom magistralnom putu (M-4 Banja Luka-Rebrovac-Čelinac), na stacionaži od km 0+586 do km 0+766, na području MZ ADA, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u dužini od 150 m.Radovi su produženi do 10.02.2017.

Radovi se  još uvijek izvode i na izgradnji mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima, (na stacionaži km10+700) dionica  regionalnog puta R-474 Gornja Vijaka 2-Razboj, gdje je potpuno   obustavljen saobraćaj za sva vozila. Tokom trajanja potpune obustave saobraćaj se preusmjerava  na alternativni putni pravac, lokalni put kroz selo Brestovo, gdje je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 15 tona nosivosti.

U cilju bezbjednog odvijanja saobraćaja na autoputu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”, te i na regionalnom putu R-474 i magistralnom M-17 sa uredno postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice (oko Brčkog) na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice (Predviđeno je da radovi traju do 25.01.2017.). Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja. (Predviđeno je da radovi traju do 26.06.2017. godine.) Molimo vozače da na pomenutim dionicama, poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Miniranje terena

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na magistralnom putu M-5, na dionci Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi  do povremene obustave saobraćaja, u trajanju od 5-15 minuta u vremenskom periodu od 09:00 do 10:00 i od 14:00 do 17:00 časova. (Radovi su produženi do 30.10.2017.).

Regionalni putevi

Na regionalnom putu R-476 dionica Ukrina- Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Zabrane:

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje),zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. (Rješenje Min. saob. i veza 13.03/345-103-1/15, od 11.12.2015.).

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding “Drinatrans” Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.(Od 23.11.2015. na osnovu dopunskog riješenja Ministarstva saobraćaja i veza RS br.13.03/345-2216/15).  Zabrana se od 15 02. ne odnosi  i na teretna vozila koja će vršititransport drvnih sortimana regionalnim putem R-454a Bratunac3-Drinjača (od Poloma-do Drinjače) u periodu od : 01.10.do 31.1 2.2016. godine-transport će se vršiti u odjelima 6,7,i 8.

AMS RS BANJA LUKA

AMS RS poziva vozače da se prije polaska na put upoznaju o stanju na putevima putem brojeva 1285, 066/823-000  ili putem internet stranice www.ams-rs.com.

U toku je preventivna kampanja “Alkohol i volan, ubitačna kombinacija”  koja će trajati  do 31. januara 2017. godine i zajedno je  sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS, Auto-moto društva, jedinice lokalne samouprave i kompanija “Molson Coors”, kao strateški partner. Ova kampanja, koja u sebi nosi i poruku “Srećna nova, bez žrtava”, ima za cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj kroz smanjenje broja vozača koji u saobraćaju učestvuju pod dejstvom alkohola.

U informativnoj službi AMS RS, u upotrebi  je već duže vrijeme poseban broj “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 – na koji vozači mogu da pošalju SMS poruku i obavijeste dežurne radnike Informativno-dispečerskog centra AMS RS o vanrednim zastojima, saobraćajnim nezgodama ili drugim problemima na putu. Vozači, obavjestite AMS RS o zastojima i problemima na putu putem SMS broja “vozačke solidarnosti” – 066/823-000 i 065/492-029. Zbog velikog broja poziva na broj  1285 informacije o stanju na putevima i pomoć na putu  u Republici Srpskoj možete dobiti i na dva mobilna telefona  066/823-000 i 065/492-029.

FEDERACIJA

Nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putnim pravcima u FBiH. Preko planinskih prevoja upozoravamo na ugaženi snijeg ili led na kolovozu. Uz maksimalno opreznu vožnju savjetujemo i posjedovanje zimske opreme, koja je i zakonski obavezna na putevima u BIH. Zbog čestih odrona zemlje i kamenja na kolovoz, dodatan oprez se savjetuje i na dionicama u usjecima. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu i vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

GRANIČNI PRELAZI

Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima  Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraćaj odvija usporeno.