Android drži rekordni udio na tržištu smartfona

Guglov operativni sistem Android stekao je rekordnih 87,5 odsto udjela na globalnom tržištu smartfona u trećem kvartalu ove godine, objavila je kompanija za istraživanje tržišta Stratedži Analitiks.

Rezultati istraživanja pokazuju porast Androidovog tržišnog udjela sa prethodinih 84,1 odsto zabilježenih u istom kvartalu prošle godine, dok je tržišno učešće Eplovog iOS-a skliznulo na 12,1 posto sa ranijih 13,6 procenata, prenosi agencija Frans pres.

“Vođstvo Androida na globalnom tržištu smartfona u ovom trenutku izgleda nedostižno”, kaže Vudi Ou iz kompanije Stratedži Analitiks, i dodaje da njegovi jeftini servisi i za upotrebu lak softver ostaju privlačni proizvođačima hardvera, operatorima i korisnicima širom svijeta.

On je dodao da dominacija Androida predstavlja izazov za Gugle, koji svoj sistem nudi besplatno proizvođačima.

U izvještaju se navodi da je globalna isporuka smartfona porasla šest posto u odnosu na godinu ranije, na 375,4 miliona jedinica u trećem kvartalu, što je najbrža stopa rasta za godinu dana.

Prema istraživanju, tržišni udio drugih operativnih sistema, uključujući Vindouz i Blekberi pao je na minimalnih 0,3 odsto sa prošlogodišnjih 2,3 procenta, navodi francuska agencija.

Izvor:Agencije