Antička umjetnost ribolova usred Kine

Kinezi su ljudi koji duboko poštuju tradiciju, uprkos brzom napretku i razvoju ekonomije. Mnoge tradicije su promijenjene ili izgubljene tokom vremena. Brzi tempo života i bespoštedna utrka za zaradom sve više udaljavaju od pravih vrijednosti, svog identiteta, tradicije i kulture. Iako Kina posljednjih godina postaje velesila, u svakom smislu te riječi, u kineskim provincijama i danas postoje oni koji njeguju tradiciji i žive na način kao što su to činili njihovi preci.

U južnoj kineskoj provinciji Gunagsi ribari i danas praktikuju jednu davno zaboravljenu tradiciju, koja datira još od prije 1.000 godina. Riječ je o ribolovu sa kormoranima, gdje su ove ptice jedino sredstvo lova. Danas, duž rijeke Li u blizini grada Guilin, postoje ribari koji nastoje da sačuvaju tradicija ribolova sa kormoranima. Iako ih ima svega nekoliko, oni nastoje da znanje i vještinu prenesu na generacije koje dolaze. Ovaj neobičan način ribolova oduševio je i fotografa Endija Belsa, koji je odlučio da napravi set fotografija i tako dokumentuje ovu fascinantnu antičku umjetnost ribolova.

Najmlađi ribar koji se bavi ovom vrstom ribolova živi u selu Sinping, i on je taj koji će nastaviti tradiciju. U suštini, ovaj način ribolova se zasniva na istreniranim kormoranima koji ulijeću u vodu, hvataju ribu i donose je ribaru. Kako bi kontrolisali kormorana, ribari prave jednu vrste zamke oko kormoranovog vrata, kako kormoran ne bi progutao ribu koju uhvati. Riječ je o jednoj vrsti metalnog prstena koji se stavlja oko vrata ptice. Iako mnogi ovo smatraju okrutnim, ipak postoji poseban odnos ribara i ptice, jer ribar uvijek nagradi pticu za dobar ulov.

I dok postoji mogućnost da progutaju sitniju ribu, ona krupnija ne može da prođe i ova praksa se primjenjuje još od 960 godine naše ere i predstavlja jedan od najstarijih načina ribolova. Kada se ptice vrate na ribarov čamac, one su izdresirane da plijen predaju ribaru, koji ih kasnije prodaju na lokalnim tržnicama, s obzirom na to da mnogi ribari upravo od ovoga žive. Naravno, jedan vid dresure kormorana jeste i to da ptica mora biti nagrađena za donošenje ribe, jer će u protivnom prestati da je donosi. Najmlađi ribar koji se bavi ovim načinom ribolova poznat je po nadimku Blekberd, koji na ovaj način lovi ribu još od 13. godine, a ovu vještinu su mu prenijeli otac i djed. Inače, ovaj način ribolova se, osim u Kini, praktikuje u Japanu, Grčkoj i Makedoniji.

Iako su se, u međuvremenu, tehnike ribolova razvile u toj mjeri da se koriste i savremeni uređaji, lov kormoranima predstavlja isključivo turističku atrakciju. Ribari za ovu vrstu lova uglavnom koriste tradicionalne male splavove od bambusa, dok samo rijetki koriste prave čamce. Ono što je specifično jeste da ribari žive od kormorana i mnogi ih tretiraju kao dio svoje porodice, jer jedan dobro istrenirani kormoran može prehraniti cijelu porodicu. Nakon što doživi starost (žive oko 20 godina), vremešnom kormoranu se dozvoljava da uz splav lovi ribu samo za sebe. Inače, ribari na rijeku izlaze u zoru ili u sumrak, i tada se uglavnom i okupljaju turisti duž rijeke Li.