Bebe vole rutinu

Bebi je od prvog dana potrebna rutina, okvir u koji su uklopljene potrebe poput spavanja, hranjenja, previjanja, maženja i igre, navode psiholozi.

Što je ta struktura jasnija, novorođenče se osjeća sigurnije, jer zna kada šta slijedi. Već nekoliko dana od rođenja, počinje da razvrstava svijet oko sebe, smatra Ana Valgren, švedski stručnjak za vaspitanje djece..

– Dijete traži povezanost uzroka i posljedice, tako uči kako funkcioniše ono što ga okružuje. Suštinska potreba svake bebe je da otkriva pravilnosti – kaže Renata Bart, njemački psiholog.

Ona preporučuje roditeljima da je najbolje da se orijentišu prama osnovnim potrebama bebe – spavanja, hranjenja i igre, pa iz toga da razvijaju rutinu koju dijete može da prepozna. I savjetuje sljedeće:

* Kada je vrijeme za spavanje, spustite roletnu, navijte muzičku kutiju i pobrinite se da beba uvijek zaspi na isti način – u krevetu ili vašem naručju. Zadržite jednom odabrani redosljed i nakon nekoliko dana će znati da se roletna spušta jer je vrijeme spavanja, pa će postati pospana.

* Dok je hranite, odaberite tihu muziku i određeno mjesto na kojem ćete dojiti bebu ili joj davati flašicu mlijeka. Tako će se najmlađi radovati obroku čim čuju muziku ili krenete ka uobičajenom mjestu za hranjenje.

Izvor: Večernje novosti