Besjeda o monaštvu kao svjedočenju vjere i ljubavi

U manastiru Tavna kod Ugljevika održan je drugi susret monaštva Eparhije zvorničko-tuzlanske na kojem je vladika Hrizostom pozvao okupljene monahe i monahinje na svakodnevno “svjedočanstvo žive vjere i djelotvorne ljubavi”.

“Bog od nas savremenih monaha i monahinja ne traži da stradamo pred lavovima, da bivamo sječeni mačem, on od nas traži da budemo njegovi svjedoci pred ljudima, a to znači da ono što vjerujemo i javno ispovijedamo adekvatno živimo”, rekao je vladika Hrizostom na monaškom saboru koji je juče održan.

U besjedi monasima koja je objavljena na zvaničnoj internet stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske, vladika Hrizostom je ukazao da su monasi i monahinje u prošlim vremenima, kao i u ovom vijeku, “oni protiv kojih se uvijek govori, kleveće i izmišljaju nevjerovatne priče”.

“Biti prezren, biti odbačen, kinjen i ogovaran, to je sastavni dio našeg monaškog identiteta. I pored toga, od monaha taj i takav svijet traži i očekuje da budu svjedoci vjere i ljubavi Božije, pa čak i onda kada taj svijet i ne vjeruje u Boga”, upozorio je vladika Hrizostom.

Prema njegovim riječima, monasi i monahinje su transmisija Crkve u svijetu, pa su grijesi jednoga monaha automatski i “grijeh Crkve”, ali je isto tako i svetost jednoga monaha i “svetost Crkve”.

“Htjeli mi to ili ne, svijet u svakom monahu ili svešteniku vidi `cijelu Crkvu`, što samo govori koliko je i teško, ali i uzvišeno biti monah ili monahinja u svijetu u kom živimo i jesmo”, zaključio je vladika Hrizostom.

Na susretu sa monasima, episko zvorničko-tuzlanski je istakao potrebu da se u svim manastirima obnovi i očuva starčestvo, što znači da je nastojatelj manastira, ili starac, odgovoran za ekonomski napredak i za duhovno stanje i spasenje monaha u svom manastiru.

“Monaštvo nije samo zavjet, kako ga neki poimaju i tumače. Monaštvo je nešto mnogo više i uzvišenije, to je svjedočanstvo vjere i ljubavi kroz zavjete, živo i stalno svjedočenje vjere, kao stalno gorenje svijeće i svijetljenje”, ocijenio je u besjedi monasima episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Na području Eparhije zvorničko-tuzlanske nalazi se 19 manastira.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *