Bijeljina – Otvoren kutak za slijepa i slabovida lica

U Narodnoj biblioteci ”Filip Višnjić” u Bijeljini danas je otvorena Audio braj internet klub čitaonica za slijepa i slabovida lica.

Direktor Biblioteke Jovan Cvjetković rekao je da se na ovaj način obilježava i 10 godina rada Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Cvjetković je zahvalio Udruženju slijepih regije Bijeljina koje je ustupilo opremu za uređenje kutka i pozvao sva slijepa i slabovida lica da koriste ove usluge biblioteke.

Bibliotekar Petra Rajković rekla je novinarima da čitaonica za sada ima 50 elektronskih knjiga i 50 knjiga u Brajevom pismu, a od 87 članova Udruženja slijepih i slabovidih lica regije njih 74 su već članovi Narodne biblioteke.

Direktor Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske Želimir Radinović najavio je da će decenija njenog rada biti svečano obilježena u 10 gradova Srpske.

Prema njegovim riječima, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica ima 600 korisnika i fond od 8.500 knjiga, značajnu izdavačku djelatnost, kao i časopise u audio formi na Brajevom pismu.

Osim Banjaluke, gdje se nalazi Specijalna biblioteka, u još sedam gradova Republike Srpske postoji oprema koja djelimično omogućava pristup informacijama i zadovoljavanje kulturnih potreba slijepih i slabovidih lica.

Povodom decenije rada Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske u Narodnoj biblioteci u Bijeljini održana je svečana akademija na kojoj su uručene nagrade pobjednicima osmog književnog konkursa ove ustanove.

Direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović rekao je da je književni konkurs kao kruna njenog rada prošle godine bio u znaku obilježavanja stotinu godina od rođenja Branka Ćopića o temi “Zlatna bajka o ljudima”.

Književnik Goran Dakić, koji je bio predsjednik žirija na ovogodišnjem književnom konkursu, rekao je da je prijavljeno 49 radova od 23 učesnika.

Priznanja trećeplasiranom Radovanu Sinđeliću iz Bogatića i drugoplasiranom Božidaru Driniću iz Srpca uručio je direktor Specijalne biblioteke Želimir Radinović.

Pobjednik osmog književnog konkursa Nikica Banić iz Inđije za priču “Naš grobar” nije danas prisustvovao svečanoj dodjeli priznanja.

Izvor: Srna