Bolje zaštititi školska dvorišta

Boravak djece u školskim dvorištima mora biti sveden na minimum kada nema nastave, u dane vikenda ili praznika, te za vrijeme raspusta, jedna je od smjernica koju je Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina precizirao danas, zajedno sa predstavnicima ostalih nadležnih ustanova i institucija u ovom gradu.

 

“Nastojaćemo da riješimo pitanje noćnog boravka u školskim dvorištima od 22.00 do 6.00 časova. U tom periodu legitimisaćemo i udaljavati sve koji budu zatečeni u dvorištu. Sportski tereni na školskim dvorištima biće korišteni isključivo za igru djece”, rekao je novinarima komandir Policijske stanice Bijeljina Srđan Gajić.

On je, nakon okruglog stola o temi “Bezbjednosno-interesantne pojave u školskom dvorištu i oko njega”, naveo da je povod za današnji skup nedavno ubistvo maloljetnika u dvorištu škole “Knez Ivo od Semberije”.

Gajić je ukazao da su se negativne pojave u školskim dvorištima dešavale i ranije, ali i drugim dijelovima grada, te da ih zajednički moraju sprečavati Centar za socijalni rad, prosvjetni inspektori, škole, Centar za mentalno zdravlje i policija.

“Moramo učiniti sve da bi se ovakvi događaji preduprijedili. Nije riječ samo o krivičnom djelu ubistva, već i o skupljanju maloljetnika koji konzumiraju alkohol i narkotike kako u školskim dvorištima, tako i van njih”, rekao je Gajić.

On je naveo da u posljednjih godinu dana, osim nedavne tragedije, nije zabilježena nijedna alarmantna situacija u školskom dvorištu, ali je podsjetio da se 2012. godine dogodilo ubistvo u školskom dvorištu u Patkovači.

Gajić je rekao da policija od ranije preduzima mjere stalnog prisustva u blizini osnovnih škola, te da će u narednom periodu, kada ne bude nastave, kontinuirano obilaziti sve škole na području CJB Bijeljina.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelanosti Slavko Bašić rekao je da je Bijeljina grad u kome živi više od 20.000 mladih, od kojih je 9.300 u osnovnim školama i 4.200 u srednjim, i koji su preko ljeta uglavnom aktivni na školskim sportskim terenima, i naglasio da svi nadležni u ovim pitanjima treba da pojačaju aktivnosti.

“I do sada smo radili svoj posao, ali neke stvari su nam izmicale kontroli, počevši od nedovoljno ograđenih dvorišta, a nedovoljna je i pokrivenost škola stručnim osobljem koje treba da se u svakom trenutku nalazi na dvorištu da bi se bezbjednosni rizici sveli na minimum”, smatra Bašić.

On je dodao da postoji Protokol o saradnji grada Bijeljina i svih nadležnih, a u dogledno vrijeme, najavio je Bašić, biće izgrađen i vaspitno-dnevni centar u kome bi se djelovalo preventivno.

“U bezbjednosnom smislu moramo se pokrenuti više kao cijelo društvo, zajedno sa roditeljima”, rekao je Bašić.

Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Semberije i Majevice Milica Perković i Radenko Todorović smatraju da je današnji sastanak bio prilika da se razmotre kapaciteti kojima škole raspolažu, te da se svi zajednički snažno uvežu da bi se spriječile negativne pojave.

 

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *