Bolji uslovi za proizvodnju duvana

Bijeljinsko preduzeće “Duvan” ponudiće ove godine duvanarima semberske regije bolje uslove u vezi sa sadnjom i proizvodnjom duvana, što će biti dogovarano na godišnjem sastanku predstavnika ovog preduzeća sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima koji će biti održan u februaru.

 

Direktor “Duvana” Svetozar Mihajlović kaže da je zainteresovanost za sadnju duvana ove godine znatno veća nego prošle. Prema njegovim riječima, na sastanku sa proizvođačima, osim redovnih aktivnosti, biće dogovoreno i koliko proizvođača će biti podržano u kreditiranju proizvodnje.

“Proizvođačima ćemo ponuditi otkupne, stimulativne cijene, što je zadatak koji smo imali i prošle godine, utvrdiće se i sortiment neophodan za sadnju ove godine, a nakon svega oni će odlučiti na kojoj površini će da zasade duvan”, rekao je Mihajlović Srni.

On je dodao da će preduzeće “Duvan” povećati proizvodnju na sopstvenim površinama, te da će ovom kulturom biti zasađena površina od oko 16 hektara. Mihajlović ističe da cijena duvana, kada je riječ o BiH, nije dovoljno stimulativna za proizvođače duvana.

“Premije koje dobijamo od resornog ministarstva i Agrarnog fonda Bijeljina, takođe, su manje nego u prethodnom periodu. To je ono što proizvođače tjera da prodaju duvan na crnom tržištu jer na taj način kompenzuju manjak u proizvodnji, odnosno negativnu kalkulaciju koju imaju u proizvodnji duvana na ovim prostorima”, kaže Mihajlović.

On podsjeća da su premije u 2014. godini u odnosu na 2013. smanjene, ali i da ne očekuje da će ova godina, kada je riječ o podsticaju duvanu, biti bolja. “Proizvodnja duvana mora biti mnogo bolje sagledana na nivou resornog ministarstva, jer bi to značilo preporod sela i veću zaposlenost, budući da duvan zahtijeva mnogo radne snage i na taj način bi se mogla riješiti konstantna nezaposlenost na selu”, kaže Mihajlović.

On podsjeća da je prošle godine “Duvan” imao 54 kooperanta, a da ove godine očekuje više od 60 proizvođača zainteresovanih za ovu kulturu.

“Na svojim površinama povećavamo sadnju kako bismo podigli na veći nivo proizvodnju koja može, na neki način, biti konkurentna i za fabrike, te kako bi duvan sačuvo neko svoje mjesto na tržištu”, rekao je Mihajlović.

On je naveo da je proizvodnja duvana prošle godine, zbog poplava i nepovoljnih vremenskih prilika, bila loša i najavio da će od ponedjeljka, 23. februara, početi sa ugovaranjem duvana.

“Nakon tradicionalnog godišnjeg sastanka u februaru, iznijećemo i neka dostignuća u agrotehnici. Sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima prethodno ćemo održati u Semberskom salašu, u petak, 20. februara u 11.00 časova”, rekao je Mihajlović.

 

Izvor: Srna/Bijeljina.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *