“Bomba” zdravlja: Svaki dan jedan kivi

U ova iscrpljujuća vremena u kojima živimo nikako ne zaboravite imati kivi u svojoj prehrani. Kivi nije samo ukusno već i hranjivo voće, te odličan izvor antioksidansa, vlakana i biflavonoida. Bogat je mineralima i vitaminima, a posebno vitaminom C kojeg sadrži više nego ostali agrumi, čak i naranče. Svako jutro jedan kivi zadovoljava dnevnu potrebu organizma za tim vitaminom pa je idealan za prevenciju prehlada i suzbijanju infekcija.

Osim što jača krvne žile, vezivno tkivo, kosti, zube i desni, kivi djeluje i kao antioksidans te štiti stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, pospješuje stvaranju kolagena. Svježi kivi osim toga jača i čisti krv, te pospješuje izlučivanje mokraće i otrovnih supstanci iz bubrega, a zbog vitamina K u sebi pomaže kod unutrašnjih krvarenja j sprječava osteoporozu (i zbog magnezijuma).

Kivi sadrži mnogo magnezijuma, fosfora, željeza, a posebno je bogat kalijem kojeg ima više nego u banani. U prosječnom plodu kalija ima više od 250 mg pa je odličan za one osobe koje imaju visoki krvni tlak. Osim toga kivi ima hroma koji poboljšava rad gušterače, djelovanje inzulina, metabolizam šećera, a smanjuje nivo masnih kiselina i holesterola. Kivi sadrži više vlakana od jabuke i mekinja kao i razne enzime koje razgrađuju bjelančevine i pospješuju probavu. Pradomovina kivija je Kina u kojoj se kivi uzgaja više od 1000 godina, no kivi je svoj pohod u svijet započeo tek u 20. vijeku kada je donesen u Evropu, SAD i Novi Zeland.

Danas je Novi Zeland najveći izvoznik kivija, a ova zemlja je dala ime ovoj biljci po ptici kivi koja tamo boravi i ima smeđe perje koje nalikuje boji kivi biljke. Nakon svega ovoga što ste naučili o kiviju nikako nemojte da ijedan dan prođe a da niste na svome jelovniku imali ovu slasnu voćku. A za one sklone pravljenju raznih delicija, dajemo vam recept za liker i kivi kefir.

Liker od kivija

Sastojci: 10 tvrdih kivija 250 g šećera 1 mahuna vanilije 2 klinčića ½ štapića cimeta 7 dl votke ili cimeta po želji dodati jestive zelene boje

Priprema Kivi oguliti i narezati, a mahunu vanilije uzdužno prerezati. U staklenku poslagati kivi, šećer, vaniliju, klinčiće, cimet i prekriti alkoholom. Nakon što odstoji 4-5 sedmica na tamnom mjestu uz povremeno protresanje liker po potrebi obojiti jestivim zelenom bojom

Kefir s kivijem

Sastojci: 1 kivi malo šećera ili meda 2 dl kefira 1 kugla sladoleda Kivi, kefir, med umiješati u električnoj miješalici i uliti u čašu, te dodati jednu kuglicu sladoleda.