Bošković: Potrošači nisu dovoljno upoznati sa procedurama

BANJALUKA – Predsjednik Udruženja građana “Pokret potrošača” Republike Srpske Dragutin Bošković rekao je da potrošači u Srpskoj nisu dovoljno upoznati o proceduri kojom treba da idu da bi zaštitili svoja prava.

“Prije nego što kupi proizvod, potrošač treba da provjeri da li ima jasnu deklaraciju, jer u suprotnom taj proizvod nije higijenski ispravan”, rekao je Bošković za Srnu povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite potrošača.

On je poručio svim potrošačima da se, ukoliko primjete da je njihov proizvod neispravan, poslodavcu obrate pisanim putem i da od njega traže svoja prava.

“Ukoliko trgovac odbije da ispuni prava kupca, onda potrošač može da se obrati republičkoj tržišnoj inspekciji”, rekao je Bošković.

Da potrošači ne bi došli u situaciju da budu oštećeni, Bošković je ukazao na neophodnost da se potrošač upozna o Zakonu o zaštiti potrošača, koji postoji i na nivou Republike Srpske i na nivou Federacije BiH.

“Iako ovaj Zakon u Srpskoj daje veća prava i mogućnosti zaštite potrošača, on se u potpunosti ne primjenjuje, naročito kada je riječ o pravu da se čuje glas potrošača”, istakao je Bošković.

On smatra da bi potrošači, preko svojih potrošačkih organizacija, trebali biti zastupljeni na svim nivoima vlasti gdje se donose odluke, zakoni i propisi koji treba da zaštite njihove ekonomske interese.

Međunarodni dan prava potrošača obilježava se od 1983, od kada se koristi kao važna prilika za pokretanje raznih kampanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *