Božićna poslanica vladike Hrizostoma

U vladičanskom dvoru u Bijeljini episkop zvorničko-tuzlanski, vladika Hrozostom čestitao je danas Božić pravoslavnim vjernicima i uputio svoju tradicionalnu Božićnu poslanicu.

 

Najavio je da će 8. januara biti u Tuzli gdje će, između ostaloga prisustvovati otvaranju izložbe slikara Veljka Mihajlovića, inače sestrića čuvenog partizanskog heroja Veljka Lukića Kurjaka.

Vladika Hrizostom poručio je pravoslavnim vjernicima da ne bi želio da praznici dolaze i prolaze, a da se doživljavaju kao dio civilizacijske istorije.

– Božić nije to. Božić je dio svakoga od nas. Suština našeg slavljenja Božića neka bude u našoj identifikaciji sa Hristom Spasiteljem – kazao je vladika Hrizostom.

– Neka praznik Spasitelja Hrista bude praznik našeg spasenja u njemu. Posebno apelujemo na vas braćo i sestre, dragi eparhioti, poštujmo sebe i čuvajmo svoje dostojanstvo. Niko nas ne može tako povrijediti kao mi sami sebe. Ono što priliči neznabošcima i nevjernicima ne priliči nama hrišćanima, a to se poznaje po djelima našim. Kakva su nam djela takva nam je i vjera – rekao je Hrizostom.

Episkop zvorničko-tuzlanski podsjetio je da je 2014. godina bila „strašna i užasna”, ali je podsjetio da i u nevoljama treba sačuvati dostojanstvo: “Ne ponovila se. Molimo se Bogu da se više nikada nešto slično ne ponovi. Ali, i u nevoljama budimo ljudi, budimo jaki u vjeri i odlučni u pobjedi dobra. Takve nas hoće Bog, kao pravednog Jova, koji u jednom momentu ostade i bez djece i bez imanja, ali ne pohuli na Boga”.

Vladika Hrizostom osvrnuo se i na svjetske probleme i krizna žarišta, posebno u Ukrajini, Siriji, Iraku, Kosovu.

– Molimo, braćo i sestre, da Bog sam ustane u odbranu nejakih i nezaštićenih, onih protiv kojih su se urotili moćnici ovoga svijeta, a koji radi svojih interesa ubijaju ljude, žene i djecu. Istrebljuju najstarije narode na svijetu i na najsuroviji način, koljući javno ljude, vrijeđaju dostojanstvo istinskih vjernika i samoga Boga. Dignimo svi zajedno glas svoj protiv takvih skvrnitelja vjere i ljudskog dostojanstva,” kazao je vladika Hrizostom, zaključivši: „Neka, prije svega, mir Božiji vlada među ljudima i narodima, a dobra volja neka bude potvrda tog Božijeg mira. Srećan i blagoslovljen Božić pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi”. Srećna i berićetna nova 2015. godina – poručio je vladika.

Foto: G. Bobić

 

 

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *