Brčko – Međunarodni sajam trešnje 22.maja

Međunarodni sajam trešnje “Šatorovići 2015” biće otvoren u petak, 22. maja, u brčanskoj Mjesnoj zajednici Šatorovići, gdje se očekuje dolazak zvanica iz Savjeta ministara i Spoljnotrgovinske komore BiH, kao i poslovnih ljudi iz Rusije, Srbije i iz drugih krajeva bivše Јugoslavije.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je danas da je ova manifestacija izuzetno važna za poljoprivredne proizvođače u Brčkom, posebno za poljoprivrednike iz Šatorovića, te za afirmaciju voćarstva i proizvodnju trešnje.

“Nastojimo da Sajam trešnje preraste u veliku privrednu manifestaciju koja će obuhvatati i druge sadržaje. Voćarima u ovom kraju je dobrodošla i stručna pomoć da bi uspjeli ne samo da proizvedu što bolje trešnje, nego i da ih prodaju”, rekao je Domić na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.

On je podsjetio da je prije tri godine, u saradnji sa Privrednom komorom Brčko distrikta i aktivistima iz Mjesne zajednice Šatorovići, organizovan prvi Sajam trešnje u ovom brčanskom selu.

Potpredsjednik Skupštine distrikta Adem Ribić rekao je da su Šatorovići, kao i cijeli Brčko distrikt, “carstvo trešnje”.

Predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnjeg sajma Fuad Karahasanović rekao je da će predstojeći sajam biti znatno obimniji, jer je obezbijeđen veći sajamski prostor, a očekuje se i više izlagača.

“U Šatorovićima se proizvodi 28 sorti trešnje na 240 dunuma zemlje. Osim u Šatorovićima, koji su katastarski malo područje, veliki zasadi trešnje su u katastarskim opštinama Ratkovići, Vražići i Čelić. Prema nekim podacima, na ovom lokalitetu je oko 500.000 sadnica trešnje”, naveo je Karahasanović.

On je napomenuo da predstoje aktivnosti na privlačenju stranih trgovaca i poslovnih partnera, posebno iz Rusije i Turske koji su zainteresovani za otkup trešanja iz podmajevičkih voćnjaka.

Predsjednik Privredne komore distrikta Veselin Panić rekao je da će Komora, osim ovogodišnjeg Međunarodnog sajma trešnje, organizovati u četvrtak, 21. maja, i okrugli sto o proizvodnji, preradi i prodaji voća na kojem će učestvovati nekoliko eminentnih profesora.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *