Centar za kulturu Ugljevik:Književno veče povodom slavskih svečanosti opštine Ugljevik

P1120097UGLJEVIK – U okviru slavskih svečanosti povodom Krsne slave opštine Ugljevik Sv. Petke Paraskeve, večeras je u galeriji promovisan „Dnevnik 2 o bosanskim i pograničnim prilikama od 1872. do 1877.“ prote Ignjata Vasića.

 

O knjizi su govorili novinar Vladimir Mitrić, Tomislav Čotrić i Milovan M. Radivojević, urednici dnevnika.

 

Novinar Vladimir Mitrić je rekao da prota Ignjat Vasić, dostavljajući izvještaje vlastima u Beogradu o položaju Srba na lijevoj obali Drine pod osmanlijama, praktično je dijelovao kao čovjek koji se posvetio Hristu i gdje mu je istina najsvetija.On nije frizirao izvještaje ni na koji način, kako će kasnije činiti profesionalni obavještajci u zavisnosti od toga kako će se dopasti onima koji ih šalju.Obavljao je taj posao o svom trošku , uz dosta rizika želeći da u Beograd stignu vjerne slike položaja našeg roda na lijevoj obali Drine i skoro uvijek , iz više uglova, provjeravao je vijesti koje je dobijao a nije mu bilo teško da pređe Drinu i da se lično uvjeri u pravo stanje stvari.On je znao da je i tad bila tvrda granica na Drini kao što su znali Filip Višnjić i Knez Ivo od Semberije i pokazao je da niko i ničim ne može da omeđi naš narod bez obzira što ga razdvaja granica i prirodna i politička, čime danas ovo njegovo dijelo može da služi svima nama posebno onima koji vode politiku, brinu o kulturi, tradiciji, vjeri srpskog naroda- istakao je Mitrić.

Prvi dnevnik prote Ignjata Vasića objavila je Biblioteka Vukovog zavičaja iz Loznice 2012. godine povodom 200. godišnjice od rođenja utemeljitelja prve knjižnice i čitaonice u Loznici, organizatora prve pozorišne predstave u Podrinju i Loznici i osnivača najstarijeg lozničkog kulturno-prosvjetnog društva,- istako je Tomislav Čotrić, urednik ovih izdanja.

Druga knjiga prote Ignjata Vasića, „Dnevnik o bosanskim i pograničnim prilikama 1872.-1877.“ objavljena je ove godine ,takođe u izadanju lozničke biblioteke.

 

Milovan M. Radivojević, jedan od urednika ovih dnevnika, rekao je da je  prota Ignjat Vasić sam zapisao da se „ni od koga ovlašćen a iz bratske ljubavi, za prilike u Bosni, tj. za mučenički i ropski život braće naše pod Osmanlijama i poturicama“ počeo interesovati od samog dolaska u Loznicu 1844.godine. Pažljivo je osluškivao glasove iz bosanskog „vilaeta“, prikupljao pisana i bilježio usmena „izvješća“ koja su dolazila sa lijeve obale Drine.P1120099

 

Prota Ignjat Vasić rođen je 1812. godine u Beogradu a od 1884.godine boravio je u Loznici gdje je zahvaljujući njemu već 1850.godine grupa činovnika izvela prvu pozorišnu predstavu. Ujedno je bio i narodni poslanik i nacionalni i kulturni radnik.

Original rukupisa koji nosi naziv „Dnevnik izvještaja o bosanskim i pograničnim događajima 1872., 1873., 1874. i 1875. vođen Ignjatijem Vasićem, protom lozničkim u okrugu podrinjskog u Kneževini Srbiji“ i danas se čuva u posobnoj građi Arhiva Srbije pod brojem 15.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *