Cijene školarina u RS nisu povećane

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne i vanredne studente na studijskim programima prvog, drugog i trećeg cikusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2015/16. godinu, prema kojoj školarine za ovu školsku godinu neće biti povećane.

Cijena školarine za redovne studente na prvom ciklusu studija iznosi od 440 do 1.500 KM.

Za redovne studente na drugom ciklusu studija iznosi od 880 do 3.000 KM, osim na Ekonomskom fakultetu na studijskom programu drugog ciklusa koji se izvodi na engleskom jeziku, gdje je predložena školarina 10.000 KM.

Za redovne studente trećeg ciklusa studija školarina iznosi 3.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Cijene školarine za vanredne studente kreću se od 440 KM do 1.500 KM na prvom ciklusu studija, na drugom ciklusu od 1.500 do 3.000 KM.

U saopštenju se navodi da su plaćanja školarine iz ove odluke oslobođeni studenti – djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, studenti – djeca ratnih vojnih invalida VRS prve i druge kategorije, studenti – invalidi VRS od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom i studenti – djeca bez oba roditelja.

Upravni odbor visokoškolske ustanove može donijeti odluku o oslobađanju od plaćanja školarine najviše pet studenata na studijskom programu, na teret vlastitih sredstava, a ova odredba odnosi se samo na one studijske programe na kojima nije odobren upis studenata na teret budžeta Repubike Srpske.

Vlada Republike Srpske usvojila je i informaciju o obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola za školsku 2015/16. godinu.

Vlada je zaključkom zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija Srpske da obezbijede 945.300 KM potrebnih za nabavku udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Time Vlada Republike Srpske nastavlja tradiciju nabavke udžbenika za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, s tim da je za školsku 2015/16. godinu potrebno obezbijediti udžbenike za 10.200 učenika prvog i 10.500 učenika drugog razreda osnovnih škola, navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *