COOB: Osposobljavanje za potrebe tržišta rada

Centar za obrazovanje odraslih u Bijeljini godišnje za potrebe tržišta rada osposobi oko 300 osoba, rekao je Srni direktor Centra Mladen Savić.

 

Trenutno je u Centru 740 polaznika koji obavljaju prekvalifikaciju, dokvalifikaciju ili stručno osposobljavanje za neko od ponuđenih 39 zanimanja.

Savić kaže da se u oblasti obrazovanja odraslih prate potrebe tržišta rada u Republici Srpskoj, regionu i zemljama EU, pa se prema tome organizuje i ponuda zanimanja.

“Najtraženija zanimanja na tržištu rada EU su medicinski tehničar i varilac, a na domaćem tržištu rada traženi su vozač motornih vozila, tehničar drumskog saobraćaja i rukovalac građevinskim mašinama”, ističe Savić.

Prema njegovim riječima, u Centru za obrazovanje odraslih u Bijeljini se trenutno, prema projektu koji finansira USAID, osposobljava 27 rukovalaca građevinskih mašina za potrebe firme u gradu u kojoj će odmah dobiti i zaposlenje.

Prekvalifikacija za zanimanja u Centru traje šest mjeseci, osim za medicinske tehničare čija prekvalifikacija traje godinu dana, a za sva zanimanja obavezno je organizovana praktična nastava.

Savić ističe da Centar za obrazovanje odraslih omogućava relativno brzo i jeftino sticanje kvalifikacije, uz diplomu koja je priznata u svijetu i koja omogućava nastavak školovanja na državnim i privatnim fakultetima.

On kaže da su polaznici u Centru dobi između 18 i 55 godina, a nastava je organizovana u vrijeme kad su kandidati slobodni, najčešće u večernjim časovima.Centar za obrazovanje odraslih u Bijeljini radi od 2010. godine.

 

Izvor: Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *