Crnogorci najviše uvoze iz Srbije

PODGORICA – Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore za devet mjeseci ove godine iznosila je, prema preliminarnim podacima, milijardu i 574,5 miliona evra.

Podaci crnogorskog Zavoda za statistiku – Monstat pokazuju da je riječ o padu od 2,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Izvezeno je robe u vrijednosti od 241,3 miliona evra, što je manje za 15,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a uvezeno za milijardu i 333,2 miliona evra, što je više za 0,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, saopštili su iz Monstata.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 18,1 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 21,4 odsto.

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri pojedinačno bili su Srbija 55,5 miliona evra, Hrvatska 32,6 miliona evra i Bjelorusija 27,6 miliona evra.

“U uvozu glavni spoljnotrgovinski partneri pojedinačno bili su Srbija 365,2 miliona evra, Grčka 108,3 miliona evra i BiH 97 miliona evra. Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Cefta sporazuma i EU”, saopštili su iz Monstata.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *