Crvena ruža ljubav, žuta prijateljstvo

Svaki cvijet je predivan na svoj način, ali odabrati savršeno cvijeće za nekoga, za neki praznik ili najveći dan vašeg života, kao što je vjenčanje ili rođenje djeteta, nije nimalo lak zadatak.

Iako je danas moguće na razne načine prenijeti poruke ili skrivena osjećanja, ipak je to ponekad najbolje uraditi preko cvijeća. Cvjećarke uglavnom znaju simboliku i savjetuju dame ili gospodu kada nekome namijene cvijeće za poklon. Pošto se bliži Dan žena, 8. mart, a i inače kako biste bili što bolje upućeni, saznajte šta koji cvijet znači i kakvu poruku šalje. Na primjer, lavanda ima divnu boju i možete obožavati njen miris, ali smatra se da nije prikladna za vjenčanja jer simbolizuje nepovjerenje.

Crvena ruža

Samo jedna crvena ruža obično simbolizuje ljubav, ali ako dobijete ružu u tamnocrvenoj boji, to bi moglo značiti da darodavac vjeruje da ste stidljivi i da vam treba podstrek za više samopouzdanja.

Žuta ruža

Simbolika žute ruže može da označava uživanje ili ljubomoru, ili da neko želi da vam bude samo prijatelj.

Uvela ruža

Nema mnogo dileme šta znači kada dobijete uvelu ružu: “Ne želim da te vidim nikada više.”

Karanfil

Prelijepi karanfili mogu simbolizovati bogatstvo, ali i prenijeti dosta poruka. Ružičasti – “nikada te neću zaboraviti”, bijeli – nevinost (zato su česta dekoracija na venčanjima), crveni – “moje srce kuca za tebe”.

Žute hrizanteme

Buket žutih hrizantema je najbolji poklon da nazdravite nekome ili mu čestitate, ali u viktorijansko vrijeme simbolika ovog cvijeća bila je potpuno drugačija. To je bio simbol uvrede.

Narcis

Danas se žuti narcisi koriste kao simbol u kampanjama za podršku u istraživanjima liječenja karcinoma, ali nekada davno koristili su se da izraze divljenje. Narcis može da znači i novi početak.

Bijela ohrideja

Elegantan cvijet za elegantnu damu. Ovo se naročito odnosi ako ste ovaj nježni cvijet namjenili dami koja je starija od vas. To znači da se divite njenom šarmu i gracioznosti.

Zumbul

Ovaj divan cvijet prije mnogo vijekova bio je povezan sa grčkim bogom Apolonom. Darivan je nekome prije nego što bi istrčao maraton ili krenuo na dug put. Žuti zumbul je takođe darivan za iskreno izvinjenje.

Buket gerbera i ruža

Kombinacija ovog divnog cvijeća bila je popularna tokom viktorijanskog perioda, ali i danas. Ukoliko dobijete ovakav buket, budite ponosni, jer neko želi da vam poruči da ste graciozni i neodoljivi. Takođe možda da simboliše i tajnu ljubav ili prošnju.

Ljiljan

Ukoliko dobijete ljiljan, neko želi da vam poruči da ste lijepi! Međutim, to zavisi i od koga ste dobili ovaj divan cvijet. Nekada davno ovaj nježni cvijet nije imao pozitivnu simboliku.

Suncokret

Ako darujete nekome žuti suncokret, treba da znate da simbolizuje snagu, zajedništvo, ponos i divljenje.

Kala

Ovaj cvijet šalje poruku elegancije i luksuza.

Anemona

Iako je ovaj cvijet vesele boje i nije zahtjevan za uzgoj, ipak kažu da simbolizuje napuštanje.

Božur

On simbolizuje sretan ulazak u brak.

Jorgovan

Ovaj cvijet opjevan u mnogim pjesmama šalje i poruku prve zaljubljenosti.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *