Dah Venecije u srcu pustinje

U Dohi, posebno tokom izuzetno vrućih ljetnih mjeseci, kada temperature dostižu i preko 45 stepeni Celzijusa, društveni život odvija se u šoping centrima.

Zbog toga i ne čudi što su ove građevine u glavnom gradu Katara grandizone i imaju sve što običan putnik namjernik ili stanovnik Dohe može poželjeti, javlja novinar “Nezavisnih” iz Dohe.

Tragom takvih priča odlučili smo se malo slobodnog vremena izdvojiti i posjetiti dva trenutno najpoznatija i najpopularnija šoping mola – “Siti centar” i “Vilađo”. Zaista, riječ je o mjestima gdje šopingholičari mogu provoditi beskrajno mnogo vremena, posebno u “Sitiju”, koji je ogroman.

Na površini od oko 300.000 kvadratnih metara, u građevini koja ima pet spratova, nalazi se preko 250 prodavnica raznih svjetskih i domaćih brendova. Tu su još restorani, kafe-barovi, kino-dvorane… U prizemlju centra je veliko klizalište. Zanimljivo, prije petnaestak godina, kada je izgrađen, “Siti centar” je bio okružen pustinjom, oko njega nije bilo gotovo ništa. Danas je jedna od najnižih i najmanjih građevina u tom dijelu Dohe, jer je okružena sa stotinak nebodera.

Iako je “Siti centar” zaista grandiozan i vjerovatno vam treba nekoliko dana za njegov potpun obilazak, na nas je ljepši dojam ostavio “Vilađo”. Riječ je o tržnom centru koji ima “toplinu” i koji sa sobom nosi dah Venecije. Lociran je u blizini “Aspajr sportske akademije”, kojoj ćemo također posvetiti slobodno vrijeme prvom narednom prilikom. Odmah na ulasku u njegovu ogromnu aulu u oči vam zapadne kanal kojim plove gondole. Kanal je dug 150 metara i prolazi kroz sredinu tržnog centra, koji je prizemna građevina i nalazi se na površini od 100.000 kvadratnih metara. Svako ko želi, može iskusiti vožnju gondolom za 10 rijala po osobi, što je oko pet KM. Iznad vas je uvijek umjereno oblačno vrijeme, jer je krov cijelog centra oslikan motivima neba. Sjajno je osvijetljen, tako da na prvi pogled zaista djeluje kao nebo kojim prolaze oblaci.

Iako je površinski dosta manji od “Siti centra”, u “Vilađu” ima više sadržaja. Osim 200 prodavnica u kojima možete pronaći sve i svašta, tu su ogroman supermarket, restorani, kafe-barovi i kino-dvorane. Ima i klizalište, koje je nešto veće od onog u “Siti centru”, a oko njega su bašte u kojima možete popiti kafu, sok ili nešto prezalogajiti. Cijena kafe se kreće od 10 do 20 rijala (5-10 KM), a sok je za nijansu skuplji. Ono što je posebno dobro u “Vilađu” je ogromni zabavni park za djecu, zvani “Gondolanija park”. U njemu se djeca mogu satima zabavljati.

Provirili smo u supermarket, čisto iz radoznalosti da vidimo kako se kreću cijene osnovnih namirnica. Litar mlijeka je od 2,5 do 3 KM, voće i povrće je nevjerovatno skupo za naše uslove, a stiže im iz svih krajeva svijeta.

Za kilogram paprika iz Holandije treba vam 30 rijala, što je oko 15 KM, dobar paradajz je za nijansu jeftiniji, pa vi vidite koliko bi vas koštalo spremanje dobrog sataraša. Kod nas bi za taj iznos mogli da imate izuzetno kvalitetan ručak sa svim neophodnim sastojcima, uključujući i meso. Jedino što je jeftinije u odnosu na BiH to su osvježavajuća pića. Limenka je oko 75 feninga (1,5 rijal). Sve ostalo i što vam je neophodna i što nije neopdhodno za svakodnevnicu je mnogo skuplje nego u našoj zemlji. I cijene u prodavnicama su znatno više u odnosu na Evropu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *