Dan slobode medija

 Omladinski centar „Vermont“ koristi priliku da svim novinarima, udruženjima novinara i zaposenima u sredstvima javnog informisanja čestita 03. maj- Dan slobode medija, uz želju da profesionalnim, odgovornim i objektivnim izvještavanjem nastave doprinositi informisanju i očuvanju slobode javne riječi.

Sloboda izražavanja je jedan od osnovnih temelja svakog demokratskog društva. Ona se može ostvariti samo u slobodnom medijskom okruženju, stoga je obaveza društva stvoriti takav ambijent koji će osigurati poštovanje slobode i pluralizma medija. Razlog više, leži u činjenici da u poslednjih 12 godina  sloboda izražavanja nije bila na nižem nivou, a novinarstvo generalno u težem ekonomskom položaju u novijoj istoriji.

Omladinski centar „Vermont“ izgradnjom i razvijanjem mreže partnerstva sa novinarima širom Bosne i Hercegovine nastaviće participirati u različitim inicijativama koje doprinose savladavanju izazova profesionalnom i odgovornom informisanju bh javnosti.

Svjetski dan slobode medija od 1993. godine obilježava se svakog 3. maja, kada ga je i proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog dana, koji okuplja medijske profesionalce, koji potom procjenjuju stanje slobode medija i raspravljaju o mogućnostima za rješavanje brojnih izazova, jest podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.