Danas je Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se širom svijeta 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije.

Odluka da se ovaj dan obilježava kao Svjetski dan zdravlja donijeta je na prvoj Skupštini SZO održanoj od 24. juna do 24. jula 1948. godine u Ženevi, pošto je 7. aprila iste godine odluka o konstituisanju SZO zvanično stupila na snagu nakon što je i posljednja država članica UN ratifikovala tu odluku.

Svjetski dan zdravlja se slavi kao godišnjica osnivanja SZO, s jedne strane, ali u isto vrijeme organizacija koristi taj dan da bi skrenula pažnju svjetske javnosti na najznačajnije probleme u vezi sa zdravljem ljudi na globalnom nivou.

Inače, Svjetski dan zdravlja priznaju i obilježavaju mnoge vlade i nevladine organizacije zainteresovane za javno zdravlje, a među njima je i Srbija.

Svake godine SZO i druge institucije organizuju različita međunarodna, regionalna i lokalna dešavanja s fokusom na temu koju je za tu godinu preporučila SZO.

To podrazumijeva organizovanje predavanja, dijeljenje promotivnog materijala, medijske kampanje, edukovanje zdravstvenih i drugih radnika i pojedinaca svih uzrasta, organizovanje besplatnih pregleda i davanje savjeta u domovima zdravlja, Crvenom krstu, na javnim mjestima…

Svjetski dan zdravlja je prvi put obilježen 1950. godine sa temom “Upoznajte svoj zdravstveni sistem”, od kada pa sve do danas su u žižu interesovanja stavljani različiti problemi u skladu sa preporukama SZO.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *