Delegacija EU u posjeti objektima obnovljenim u sklopu EU Programa za oporavak od poplava

Danas je Šef kooperacija pri Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini, Melvin Asin, zajedno s ambasadorom Švedske Fredrikom Schillerom, ambasadoricom Španjolske Maria-Aurorom Mejiom Errasquin, ambasadorom Rumunije Filipom Teodorescom, ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechiom, šefom Diplomatskog ureda Belgije Jean-Pierre Biebuyckom, zamjenicom šefa Misije Mađarske Anikó Gyengeom, zamjenicom/otpravnicom poslova Češke Republike Klarom von Kriegsheim Kadlecovom i službenicom za razvoj Ambasade Češke Olgom Zdralkovom posjetio Bijeljinu.

 

Pored sastanka sa gradskim vlastima, predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, ambasadori i diplomate posjetili su lokacije u Bijeljini, koji su obnovljene u okviru EU programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija.

Tokom posjete, gospodin Asin je zvanično otvorio i završene objekte OŠ „Meša Selimović” i Srednju stručnu školu „Janja” u Janji, na kojima su radovi na obnovi završeni. Trošak obnove škola iznosio je 347.216,06 KM, a radovi su uključivali nove električne instalacije, rekonstrukciju kotlovnice i instalaciju kotlova na biomasu, te rehabilitaciju sistema grijanja, sanitarnih čvorova, stolariju i podove, te obnovu zidova, dok je za namještaj, didaktički materijal, te sportsku opremu predviđeno dodatnih 37.000 KM.

Ovom prilikom gospodin Asin, ambasadori i diplomate su posjetili radove na OŠ Sveti Sava, dječjem vrtiću “Čika Jova Zmaj”, na kojima su radovi završeni, kao i OŠ Dvorovi gdje su završeni radovi na sportskoj dvorani u okviru EU programa za oporavak od poplava.

„Izuzetno mi je drago vidjeti rezultate EU programa za oporavak od poplava u Bijeljini na licu mjesta, te što te rezultate mogu vidjeti i predstavnici država članica Evropske unije koji su se pridružili današnjoj posjeti. Naša finansijska podrška za oporavak od poplava u Bijeljina očito ima pozitivan uticaj na zajednicu. Takođe ova pomoć je omogućila lokalnim vlastima da građanima obezbijedi pristup javnim uslugama, a ljudima čiji su domovi bili poplavljeni da se vrate kućama”, rekao je Melvin Asin.

“Hvala Evropskoj uniji, ambasadorima država članica EU na pomoći koju pružaju i pomoći koja predstoji gradu Bijeljini, jednom od najteže pogođenih područja. Zahvaljujući sredstvima EU obnovljeno je mnogo više od ovih škola koje smo posjetili. Nadam se da ćemo uspjeti da obnovimo što više kuća uništenih u poplavama,” rekao je gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić.

Prilikom posjete, gospodin Asin dodijelio je Potvrde o dodjeli bespovratnih sredstava predstavnicima pet malih i srednjih preduzeća iz Bijeljine: Produkt d.o.o. u iznosu od 50.000 KM; Kiko d.o.o. u iznosu od 75.000 KM, Energoterm d.o.o. u iznosu od 30.000 KM; Raševići d.o.o. u iznosu od 100.000 KM; te Ortodado d.o.o. u iznosu od 20.000 KM.

Ove firme spadaju u grupu od 56 malih i srednjih preduzeća koja su odabrana nakon Javnog poziva za odabir korisnika pomoći malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini, u sklopu EU Programa za oporavak od poplava.

„Za Evropsku uniju je vrlo važna podrška malim i srednjim preduzećima u Bosni i Hercegovini nakon poplava kao podsticaj za zapošljavanja. Mala i srednja preduzeća su okosnica privrede u ovoj zemlji, isto kao u Španjolskoj, i za nas je ključno podržavati zadržavanje i stvaranje radnih mjesta”, naglasila je Maria-Aurorom Mejiom Errasquin, ambasadorica Španjolske u Bosni i Hercegovini.

„Šteta koju je pretrpjela naša kompanija tokom majskih poplava je bila više od milion maraka. U ovom trenutku svaka donacija je više nego dobrodošla, kako meni, tako i drugim dobitnicima ovog granta. Danas je naša kompanija dobila sredstva u iznosu 60.000 KM, koja ćemo usmjeriti u nabavku sirovine, što nam je trenutno najbitnije kako bi revitilazirali proizvodnju. Uprkos štetama koje smo pretrpjeli, uspjeli smo zadržati sve radnike, čak smo zaposlili i novih pet i vratiti kapacitet proizvodnje na 95 posto,” istakao je Miloš Rašević, predstavnik kompanije Rašević doo iz Bijeljine.

Ukupni planirani budžet za Bijeljinu u okviru EU Programa za oporavak od poplava trenutno iznosi 5.892.447,00 KM, te uključuje obnovu 13 javnih objekata – 11 škola, 1 vrtić te centar za socijalni rad, 552 stambena objekta i 1 most.

EU Program za oporavak od poplava, u vrijednosti od 43,52 miliona eura, ima za cilj da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

EU Program za oporavak od poplava finansira Evropska unija, a implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Foto: fanstranicabijeljina

 

Izvor: Bijeljina Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *