Dodik: Pospješiti reformu visokog obrazovanja u RS

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su vlasti Srpske opredijeljene da u ovoj godini pospješe reformu visokog obrazovanja i obezbijede da kvalitet nastave i obrazovanja u cijelini bude daleko veći nego do sada.

“Očekujemo da će banjalučki i Univerzitet u Istočnom Sarajevu zajedno kao nosioci visokog obrazovanja u Srpskoj podići nivo obrazovanja, jer je to opštedruštveni cilj i potreba”, istakao je Dodik, obraćajući se danas na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 39 godina rada Univerziteta u Banjaluci.

Čestitajući studentima i profesorima banjalučkog Univerziteta jubilej, Dodik je rekao da je ovaj događaj važan ne samo za banjalučki Univerzitet, već i za Republiku Srpsku.

“Želimo da obrazovanje Republike Srpske bude što je moguće konkurentnije u odnosu na okruženje i da oni koji diplomiraju na univerzitetima imaju ravnopravan status u životu i na tržištu rada”, istakao je Dodik.

On kaže da je potrebno uspostaviti bolju korelaciju između javnih i privtnih univerziteta i fakulteta u Republici Srpskoj.

“Javni univerziteti putem programskog usklađivanja, programskih i zakonodavnih intervencija treba da učine da i privatni fakulteti budu na višem nivou i da produkuju bolje obrazovani kadar”, smatra predsjednik Srpske.

Rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić rekao je da je 39 godina sasvim dovoljno da se potvrdi da ta ustanova već ima poštovanja vrijednu tradiciju.

Stanić je pozvao studente i profesore banjalučkog Univerziteta da u narednim godinama rade u skladu sa maksimom koja glasi: “Svaki čovjek u mojoj zjednici je dio mene, a ja sam dio svih ljudi u toj zajednici”.

“To podrazumijeva da prihvatimo vječni zakon bitisanja svake zajednice koji kaže da se mržnja nikada ne uklanja mržnjom”, istakao je Stanić.

On je napomenuo da se danas u sastavu banjalučkog Univerziteta nalazi 16 fakulteta, Visoka škola unutrašnjih poslova, te 14 instituta.

Stanić je naveo da na Univerzitetu Banjaluka studira 20.000 studenata na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, dok je na Univerzitetu do sada diplomiralo 26.000 studenata, 1.150 ih je završilo magistarske studije, a 480 odbranilo doktorske disertacije.

Rektor Univerziteta umjetnosti u Beogradu LJiljana Mrkić-Popović, čestitajući jubilej, rekla je da se banjalučki Univerzitet prepoznaje po njegovanju tradicije, ali i stremljenju ka modernim zahtjevima u organizovanju nastavnog procesa, s ciljem poboljšanja kvaliteta nastave i istraživačkog rada.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić čestitao je jubilej i izrazio očekivanje da će biti nastavljena dobra saradnja dva univerziteta.

Tokom svečane akademije, rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić uručio je proslavljenom režiseru Emiru Kusturici počasni doktorat iz oblasti umjetnosti, kao i priznanja najboljim diplomiranim studentima Univerziteta.

“Ako je moja sloboda, ostvarena mojim radom i maštom, bila ideja vodilja za priznanje počasnog doktora nauka iz oblasti umjetnosti, onda želim da uzvratim zahvalnošću i vjerom da ovaj akt bude podsjećanje na istinu da nikada ne smijemo napustiti načelo slobodnog rada”, istakao je Kusturica.

Kusturica smatra da je upravo slobodom definisano sve što je u srpskom narodu i njegovoj istoriji, kao i bajkama i čudima koje je ostvario.

“Sve što sam do sada činio bilo je inspirisano slobodom i slobodnom voljom koju sam doživljavao i u kojoj čovjek ne smije da zaboravi da postoje i druge slobode i da ne smije da ugroze prvog koji stoji do tebe i onog koji je najdalji”, istakao je Kusturica i naglasio da je sloboda “sestra istine”.

Svečanoj akademiji, osim predsjednika Dodika, prisustvovali su premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, ministri u Vladi Republike Srpske, ministri u Savjetu ministara BiH, rektori univerziteta u Istočnom Sarajevu, Tuzli, Bihaću, predstavnici fakulteta u Zadru, profesori, studenti, ugledni javni i kulturni radnici.

 Mobilnošću studenata i profesora do kvalitetnije nastave

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija smatra da se bez mobilnosti studenata i profesora ne može ispuniti društveni cilj – podizanje kvaliteta nastave na viši nivo.

Mutabdžija je naglasio da je neophodna reorganizacija postojećih studijskih programa ka obrazovnim profilima koji će biti otklon u odnosu na postojeću praksu, gdje je više od 61 odsto studenata na društvenim i humanističkim naukama.

“Odnosno, veza sa onim što je proklamovano u Strategiji razvoja Republike Srpske, a to su resursi Srpske zasnovani na proizvodnji električne energije, hrane i šumarstvo”, rekao je Mutabdžija.

Pred početak sastanka sa rektorima univerziteta iz Republike Srpske i okruženja, on je naveo da je formula uspjeha dva javna univerziteta u Srpskoj saradnja sa univerzitetima u okruženju.

Ministar prosvjete i kulture Srpske ocijenio je da se visoko obrazovanje u Srpskoj treba obogatiti i studijskim programima na engleskom jeziku, bez kojih se ne mogu privući studenti iz okruženja, niti zaustaviti osipanje najboljih studenata iz Srpske.

Osim toga, on je zaključio da principi izrade strategije obrazovanja u Republici Srpskoj do 2020. godine treba da budu i Bolonjska deklaracija i jača izdavačka djelatnost.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić ocijenio je da je ovaj univerzitet okosnica razvoja Republike Srpske, jer je iznjedrio veliki broj stručnih kadrova.

“Univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu su dobri univerziteti. Što se tiče rang liste i pozicije u širem okruženju nismo zadovoljni i objektivno zaslužujemo bolju poziciju”, smatra Stanić.

On je dodao da će krajem ove ili početkom sljedeće godine biti usvojena nova strategija razvoja banjalučkog Univerziteta, koja će biti usmjerena na poboljšanje kvaliteta nastavnog i naučno-istraživačkog rada.

Komentarišući Zakon o zvanjima, Stanić je rekao da nije dobro rješenje da zvanje diplomirani dobijaju i studenti sa navršenih tri i četiri godine studija, te da je prijedlog banjalučkog Univerziteta da zvanje diplomirani imaju samo oni koji imaju završene četiri i više godina studija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *