Dragana Pranjić: Jesen za obnovu vrta

Jesenji radovi u vrtu mogu se podijeliti na dva dijela. Prvi je da se uživa u preostalom cvijeću i plodovima, a drugi dio je da se vrt pripremi za zimu i da se sakupe sjemena za narednu sezonu.

Jesen je najpovoljnije vrijeme da se obnovi i podmladi vrt. Ruže i trajnice se presađuju sad da bi imale vremena da se prime prije prvog mraza, a zemljište je vlažno i podstiče korijen da se razvije. Trajnice podijeljene u manje grupe daju vrtu uredan izgled, a istovremeno se dobije i mogućnost aranžiranja biljaka u vrtu po želji, sad kada se zna kako biljka izgleda i raste.

Sada je i vrijeme za sadnju novih biljaka u vrtu, trajnice i ruže se

sade

sve do prvog mraza. Voćke i ukrasni grmovi se već uveliko prodaju u rasadnicima. Zemlja pripremljena i obogaćena prihranom daje mogućnost biljci da se pripremi za dugu zimu. Treba voditi računa da se s novom biljkom u vrt ne donesu bolesti i štetočine. Biljke dobijene na poklon se u pravilu isperu u korijenu prije sadnje, time se sprečava prenošenje jajašcadi puževa i drugih štetočina. Radovi u vrtu omogućavaju i da se odstrane suve i uvele biljke i da se onemogući osjemenjavanje biljaka tamo gdje ne želimo. Sjeme biljaka koje želimo sačuvati se bere u suvom periodu i sprema se u papirne vrećice (ne zaboravite napisati ime biljke). Sjeme se čuva na suvom i tamnom mjestu. Uvele stabljike koje kvare izgled vrta polažu se na kompost. Idealan način da se iskoristi otpad iz vrta i da se zatvor ciklus. Bolesne i zaražene biljke odstraniti. Opalo voće i lišće takođe se polaže na kompost. Spaljivanje lišća i grana se ne preporučuje u manjim vrtovima pošto se time uništava jako važna flora i fauna u vrtu. Lišće se koristi i za “pokrivanje” ruža kao zaštita od zime, a manja količina lišća rasuta po vrtu je i prirodno obogaćivanje kvaliteta zamlje. Jesenji vrt uređen ukrasnim tikvama i jednogodišnjim biljkama dopunjuje raskoš koji već postoji, a i produžuje sezonu našeg uživanja u vrtu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *