Đuri Tošiću nagrada »Vladimir Ćorović«

GACKO – Nagrada “Vladimir Ćorović” za životno djelo u oblasti istorije uručena je u Gacku Đuri Tošiću, jednom od najpriznatijih naučnih radnika za period srednjeg vijeka, čime su počeli ovogodišnji, 16. “Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara”.

Tošiću, koji je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nagrada je uručena sinoć.

Nagrada “Svetozar Ćorović” za oblast književnosti ove godine biće dodijeljena romansijeru i pripovjedaču sa Berkovića Srđanu Milićeviću, za knjigu pripovijedaka “Slova u pesku”.

Nagrada Milićeviću biće uručena večeras u Bileći na svečanoj akademiji povodom otvaranja književnih susreta “Srpska proza danas”.

“Zapitanost nad prošlošću, nad propadljivim životom koji izmiče zajedno sa svojim smislom i nad savremenošću punom izazova i varki, karakteriše Milićevićevu prozu”, naveo je žiri u odluci.

U odluci žirija navodi se i da Milićević “vjeruje u priču i pričanje, u iskonsku čovjekovu potrebu da priču priča i sluša, pa vješto gradi i vuče sižejne linije, praveći, gotovo po pravilu, preokret i poentu na kraju”.

Za razliku od ranijih godina, kada su “Ćorovićevi susreti pisaca i istoričara” otvarani u Bileći, ova trodnevna manifestacija ove godine je počela u Gacku.

Naučni skup u Gacku biće održan u Saborištu parohijskog doma, a najavljen je dolazak 31 istoričara iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Grčke i Austrije.

Istoričari i naučni radnici iz oblasti književnosti raspravljaće danas o BiH u Prvom svjetskom ratu i književnom djelu Milovana Danojlića.

Ćorovićeve susrete od početka zajednički organizuju opštinski odbori Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Bileće i Gacka, u znak sjećanja na pisca Svetozara i njegovog brata, istoričara Vladimira Ćorovića.

Učesnici manifestacije, osim Gacka i Bileće, obići će i Trebinje, a u nedjelju će prirediti književno podne u Foči i književni čas u Andrićgradu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *