“Egzit” u izboru za najbolji festival van Velike Britanije

Festival „Egzit“ je i zvanično ušao u finalni, najuži izbor za Najbolji festival izvan Velike Britanije, nagradu koja se svake godine dodjeljuje u okviru prestižnih Britanskih festivalskih nagrada.

Ove nagrade se dodjeljuju od 2004. godine i to za najbolje u veoma razvijenoj britanskoj festivalskoj industriji, a među dobitnicima su „Glastonberi“, „Ostrvo Vajt“, „Daunloud“ i brojni drugi ostrvski giganti, ali i muzičari kao što su Peter Gabrijel, „Mjuz“, Mark Ronson, „Prodidži“, Džon Pil, „Arktik mankis“ i brojni drugi.

Od 2007. godine se dodjeljuje i nagrada za najbolji festival van Velike Britanije, a te prve godine nagradu je osvojio upravo festival „Egzit“.

Glamurozna dodjela ovogodišnjih nagrada biće održana 28. novembra u londonskoj sali „Raundhaus“, gdje će se okupiti više od 1.000 zvanica sa vrha muzičke industrije, i gdje će nastupiti neki od najaktuelnijih bendova.

Prvo finale je tu, a uskoro se očekuju rezultati glasanja za finalni, najuži izbor najvažnije festivalske nagrade, one na nivou cijele Evrope – European Festival Awards.

Glasanje za Najbolji evropski festival je bilo otvoreno do 31. oktobra, a „Egzit“ je nominovan za glavnu nagradu, odnosno Best Major Festival,i to u konkurenciji sa britanskim gigantima, ali i drugim, sve većim i jačim festivalima iz kontinentalne Evrope.

„Egzit“ je jedinstven i po tome što su i ostali festivali iz cijele „Egzit avanture“ nominovani za ove nagrade, pa je tako festival „Si dens“ nominovan u kategoriji drugoj po veličini, za najbolji festival do 40.000 posjetilaca dnevno, a festival „Revolušn“ iz Temišvara je nominovan u čak dvije kategorije, za Best Small Festival i za Best New Festival.

Izvor: RTS