Estonija održala vojnu paradu na 300 metara od Rusije (VIDEO)

Članica NATO Estonija održala je vojnu paradu u pograničnom gradu Narvi, na samo 300 metara od granice s Rusijom, javila je Raša tudej, navodeći da je Talin dugogodišnji kritičar Moskve koju optužuje da vodi agresivnu politiku prema baltičkim zemljama.

Parada je održana u utorak povodom Dana nezavisnosti Estonije. Predvodio ju je glavnokomandujući, general-potpukovnik Riho Teras, dok je smotru vojske izvršio predsjednik države Tomas Hendrik Ilves.

Na smotri je prikazano više od 140 komada teškog naoružanja NATO, među kojima i četiri američka oklopna vozila M1126 Strajker. Druga NATO država, Holandija, pokazala je četiri švedska, kombinovana borbena vozila Stridsfordon 90.

Estonija je pokazala svoje haubice, protivtenkovsko i protivvazdušno oružje, oklopna vozila i ostalo teško naoružanje. Na paradi je učestvovalo više od 1.400 vojnika.

Kako navodi RT, parada je očigledan prkos Estonije prema svom istočnom susjedu Rusiji, koju optužuje za vođenje agresivne politike na istoku Evrope.

Estonska vlada je među nekoliko koje optužuju Rusiju da vodi tajni rat protiv Ukrajine naoružavajući i šaljući vojnike u pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Moskva, navodi RT, odbacuje te optužbe i ističe da se sadašnja vlada u Kijevu otuđila od sopstvenog naroda na istoku zemlje i započela građanski rat, umjesto da kroz dijalog razriješi razlike.

NATO je, navodi RT, iskoristio ukrajinski konflikt kao priliku za zagovaranje gomilanja vojnih snaga na istoku Evrope, navodno za odvraćanje ruske agresije. Tri baltičke zemlje, Estonije, Letonija i Litvanija, su najveći zagovornici takve politike.

Rusija to vidi kao još jedan dokaz da je NATO antiruski vojni blok koji je počeo da se širi prema ruskoj granici i prijeti nacionalnoj bezbjednosti Rusije, prenio je RT.

S druge strane, vlada Estonije zastupa pravo da na svojoj teritoriji održava manevre kakve god hoće.

U međuvremenu, na ЈuTjubu se pojavio video na kome se vidi kako muškarac koji posmatra paradu maše ruskom zastavom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *