Evo zašto nikad ne trebate u stan ulaziti obuveni

Rijetko ko će vas danas tjerati da se izujete kada ulazite u stan, a one koji hoće, svi smatramo čudacima.

Međutim, oni su ipak u pravu, piše Telegraf.

Ako se pitate da li bi trebalo da se izujete pred vratima ili da ulazite obuveni u kuću, imajte na umu da s obućom unosite razne bakterije i otrove. Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor na pitanje da li da se izujete pred vratima.

Bakterije

Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija Univerziteta u Arizoni ispitivala je bakterije koje se nalaze na obući. Pronašli su da na spoljnoj strani obuće ima čak oko 420.000 bakterija, uključujući i Ešerihiju koli, bakterije koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.

Otrovi

Jedno istraživanje sprovedeno od strane “Environmental Science & Technology” otkrilo je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki veoma štetni pesticidi, a jdena druga studija pokazala je da je 98 odsto olovne prašine u kući, koja je takođe veoma štetna, dolazi preko obuće.

Prljavština

Na stranu bakterije i otrovi, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati da potrošimo više vremena i novca na čišćenje.

Uznemiravanje ukućana

Kada ulazite obuveni pravite mnogo buke, pogotovo ako imate pločice i potpetice na cipelama. Izujte se i pustite ukućane da mirno spavaju.

Stopala vole da su slobodna

Osim ako ne nosite specijalne cipele za podršku, koje se nose usljed nekog nedostatka, vašim stopalima će sigurno više prijati da ne budu zarobljena u cipelama ili patikama, kad već ne moraju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *