Facebook pretražuje prošlost

Nova opcija, koja se uveliko testira, omogućiće pretragu bilo kog

Facebook

profila po ključnim riječima, što će omogućiti korisnicima da vide bio šta što ste ikada objavili na mreži.

 

Iz Cukerbergove kompanije, u mejlu redakciji “Huffington Posta“, nakon pisanja “Bloomberga”, potvrđeno je da je u toku testiranje “poboljšane pretrage na mobilnim uređajima“ i da trenutno nije poznato kada bi ta opcija mogla da bude dostupna svim korisnicima ove mreže, prenosi Mondo.

Zapravo, radi se o pretrazi po ključnim riječima, koja omogućava pretraživanje kompletnih profila korisnika i omogućava informacije o svim statusima, slikama, linkovima i drugim objavama koje su korisnici okačili na Facebook od kada imaju profil, a vezani su za neke ključne riječi.

Iako će neki korisnici biti u fazonu: “Pa, OK, sve sam ja to okačio i nemam šta da krijem“, neprijatne situacije su u najavi, jer se naši stavovi mijenjaju, kao i ljudi sa kojima se družimo, a i druge stvari u životu, a “kopanje po prošlosti“ moglo bi da vrati sve ono što smo odavno zaboravili ili ne želimo više da ga se sećamo.

Još jedna nezgodna stvar je to što preraga po ključnm riječima nije vremenski ograničena i izbacuje sve rezultate koji su povezani sa ključnim riječima.

Korisnici koji su imali priliku da koriste novu pretragu kažu da ona vraća davno zaboravljene stvari, poput bivših ljubavi, neprijatnih objava koje su napisane u afektu i sličnih stvari koje danas mogu da zvuče bizarno i da budu protumačene u pogrešnom kontekstu.

Pretraga po ključnim riječima uključiće i objave koje su osobe koje pretažuju profil lajkovale, a jedan od načina pretrage je, recimo:  “Sara Džons vjenčanje”, koje će izbaciti rezultate:

– sve objave koje se tiču njenog vjenčanja,

– sve slike i multimediju s vjenčanja,

– sve statuse napisane na temu vjenčanja (čestitke, deljenja na druge profile i slično),

– lajkove i osobe koje su lajkovale vjenčanje i slično.

Prema riječima “Huffington Posta” čekuje se da pretraga po ključnim rečima, ipak, bude manje  “invazivna” od Graph Search pretrage, koja je predstavljena 2013. i funkcioniše i dalje. Nova opcija pretraživanja ne predstavlja konkurenciju današnjim internet pretraživačima i nema ambiciju da se takmiči sa pretraživačem kompanije Google.

S obzirom na to da bi se zbog ove opcije ponovo mogle aktuelizovati neprijatne situacije iz prošlosti, korisnicima se preporučuje da dobro pregledaju sve što su objavljivali na najvećoj društvenoj mreži i uklone objave i fotografije zbog kojih bi danas mogli imati problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *