Festival snijega i leda u Kini

Kineski grad, Harbin, svake godine domaćin je najvećeg Međunarodnog festivala skulptura od snijega i leda. I ovog januara brojne turiste očekuju spektakularne figure i građevine, koje su često osvijetljene, pa je u ledenoj čaroliji moguće uživati i tokom noći. U sklopu Festivala organizuje se takmičenje u plivanju u hladnoj vodi, kao i grupno vjenčanje.

 Harbin je najveći grad u sjeveroistočnoj Kini, a u njemu živi pet miliona stanovnika. Svjetsku popularnost grad je ostvario zahvaljujući Festivalu od snijega i leda, koji se ovdje održava već tri decenije.

Umjetnici, skulptori, ili samo zaljubljenici u kreacije od snijega i leda, došli su sa svih strana svijeta.

– Najkomplikovanije je oblikovati lice i oči. Pokušavamo da napravimo Kupida, a treba da izgleda kao da dolazi sa neba, jer predstavlja ljubav. Izraz lica treba da bude prijatan, simpatičan, ističe Јi Huailong, skulptor.

Materijal za izradu skulptura donosi se u obliku ledenih blokova iz zamrznute rijeke Songhua. Rad na minus 20 stepeni nije jednostavan, ali umjetnici se ne žele, samo razmišljaju da svoju kreaciju učine što spektakularnijom.

– Prvo nam radnici dopreme ledene blokove. Onda, mi, skulptori krećemo sa njihovom obradom, a potom dizajnom. Za rad koristimo razne vrste alata, dodaje Huailong.

Popularnost festivala je sve veća, a samim tim raste i broj turista koji ovdje pristižu iz cijelog svijeta

Od snijega i leda kreirane su zgrade, dvorci, hramovi, igrališta, lavirinti, i tobogani po kojima se posjetioci mogu i spuštati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *