FIBA: Reprezentacije pred suspenzijom sa EP

Svjetska košarkaška organizacija (FIBA), poslala je upozoravajuće pismo nacionalnim savezima nekadašnje SFRЈ i rekla da će uskoro biti izrečene kazne ukoliko se odstupi od dogovora postignutih na sastancima nacionalnih saveza i klubova ABA lige i privatnih suvlasnika ABA Sidro. d.o.o.

U Košarkaški savez Srbije, ali i sve ostale iz regiona stiglo je pismo potpisano lično od sekretara Svjetske košarkaške organizacije Patrika Baumana u kome se navodi da se svi u ovdašnjoj košarci ponašaju kontradiktorno. Navodi se da je 11 od 12 klubova pristalo da igra ABA ligu, ali da nijedan od domaćih saveza nije priznao novi koncept regionalnog takmičenja, niti je preduzeo mjere protiv tih ekipa.

“Ovakva pozicija je kontradiktorna i nije u skladu sa dogovorom i prijedlogom koji su delegati FIBA prihvatili na Kongresu”, navodi se u dijelu saopštenja FIBA koja se ne protivi igranju regionalnog takmičenja koje nije pod njenom organizacijom, iako je ponudila novi koncept sa 84% vlasničkog udjela klubovima u regionu. Međutim, pristaju i na drugu soluciju, ali samo pod uslovom da je u potpunosti vode klubovi.

U drugom dijelu pisma se navodi da će se o ovome rapsravljati na sjednici Izvršnog komiteta FIBA 18. i 19. juna i da će se tada proučiti moguće kazne koje mogu dovesti do toga da nacionalni timovi budu suspendovani i izbačeni sa takmičenje pod njenim okriljem što znači da bi i Srbija i Hrvatska, i Slovenija mogle da budu eliminisane sa predstojećeg Evropskog prvenstva.

Takođe ni mlađe selekcije neće moći onda da učestvuju oveg ljeta na bilo kom međunarodnom takmičenju, dok bi Hrvatima bilo oduzeto organizovanje jedne grupe Evrobasketa ove godine.

U svakom slučaju ovakvo pismo upozorenja znači da se neće više trpiti ovakvo ponašanje i da će pljuštati kazne ukoliko se ne nađe dogovor između klubova i nacionalnih saveza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *