Fidel Kastro predlaže saradnju sa SAD u borbi protiv ebole

HAVANA – Kubanski vođa Fidel Kastro predložio je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da sarađuju u borbi protiv virusa ebole kako bi se izbjegla epidemija na kontinentu, u tekstu koji su objavili kubanski mediji.

“Sarađivaćemo sa zadovoljstvom na ovom poslu s američkim medicinskim osobljem”, napisao je u članku 88-ogodišnji Fidel Kastro koji se povukao s dužnosti 2006, prenosi agencija AFP.

“Svi shvatamo da ćemo radeći ovaj posao s najvećim nivoom pripreme i efikasnosti, omogućiti da se zaštiti naš narod i bratski narodi Kariba i Latinske Amerike, da se izbjegne epidemija ebole koja je, nažalost, ušla u SAD i može se proširiti”, dodao je on.

Uprkos ekonomskim teškoćama, Kuba je 1. oktobra poslala 165 zdravstvenih profesionalaca u Afriku, a narednih dana će ih poslati još.

Američki državni sekretar Džon Keri je u petak uputio riječi zahvalnosti Kubi za pomoć u međunarodnoj borbi protiv virusa ebole, iako dvije zemlje imaju već pola vijeka loše odnose.

Havana i Vašington nemaju zvanične diplomatske odnose od 1961, ali svaka zemlja ima interesnu sekciju umjesto ambasade. SAD su od 1962. uvele embargo ovoj komunističkoj zemlji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *