Filmski festival na Paliću pod sloganom “Evropski san”

Na otvaranju 22. Festivala evropskog filma 18. jula na Ljetnjoj pozornici na Paliću biće prikazan “The Here After” Magnusa von Horna, koprodukcija Poljske, Francuske i Švedske, a do 24. jula u devet programskih cjelina učestvovaće više od 80 filmova.

Direktor Festivala Radoslav Zelenović istakao je da je ovogodišnji slogan “Evropski san”, a da je on na izvjestan način dosanjao svoj san, koji je započeo još 1992. sa osnivačima festivala Blažom Perovićem i Mitrom Lazovićem.

Poslije izmjena koncepcija od 2003. postali smo evropski festival, osvojili smo podršku i publike i stručne javnosti. Postepeno se sređuju objekti, pa će od ovog ljeta konačno u funkciji biti Velika terasa. Programi će se održavati na ukupno sedam lokacija na Paliću i u Subotici, uz prisustvo gostiju iz skoro svih filmova iz takmičarskih selekcija, rekao je Zelenović.

On je izrazio zadovoljstvo što će nagradu “Aleksandar Lifka” lično primiti reditelji Želimir Žilnik i Roj Anderson, napominjući da švedski autor ne voli avion, ali će se potruditi i na Palić doputovati vozom.

Programski direktor Miroslav Mogorović izjavio je da je glavni program plod dugog rada na kompilaciji koja objedinjuje nove talente i veterane, slavne autore kao što su Vim Venders i Nani Moreti (“Moja majka”), debitante, stare znance Palića poput ljemačkog reditelja Ditriha Brugemana (“Heil”) .

Kuriozitet će biti prva 3D projekcija na Ljetnjoj pozornici – Vendersov film “Sve će biti u redu” (Njemačka, Kanada, Švedska, Francuska, Norveška), premijerno prikazan na Berlinalu.

– Uvijek vodimo brigu i o domaćim autorima pa smo uvrstili “Panamu” debitanta Pavla Vučkovića, koji je svjetsku premijeru imao u Kanu. To je film namijenjen mladima, a sličnu energiju nosi i “Svijet je moj” rumunskog debitanta Nikolaja Konstantina Tanasea koji će ovog mjeseca imati premijeru u Karlovim Varima – rekao je Mogorović.

– Uz originalni slovačko-češki film “Koza” Ivana Ostrovskog, islandske “Ovnove” Grimura Hakonarsona i druga interesantna ostvarenja, imaćemo svjetsku premijeru estonskog filma “Rukli” Veikoa Ounpuua – istakao je on.

Glavni program ocjenjivaće žiri u sastavu: Kristijan Јeune, jedan od čelnka Kanskog festivala, reditelji Dome Karukoski (Finska), Agnes Kočiš (Mađarska) i Mira Fornaj (Slovačka), glumci Sergej Trifunović (Srbija) i Јohanes Kuhnke (Švedska).

Selektor Petar Mitrić najavio je deset filmova iz takmičarskog programa “Paralele i sudari”, posvećenog istočnoj Evropi, koji otvara “Miraž” Sabolča Hajdua, o savremenom robovlasništvu i rasizmu u Mađarskoj.

Izuzetni su, kako je rekao, i ruski film bez dijaloga “Test” Aleksandera Kota, rumunski “Sprat niže” Radua Munteanua i “Aferim” Radua Žudea, prvi put na Paliću jedan film iz Moldavije “Divnog li svijeta” Anatola Durbale…

Premijerno će biti prikazan film Marka Novakovića “Bez stepenika”, u kojem je prvu glavnu ulogu na velikom platnu ostvario nedavno preminuli Vlastimir Đuza Stojiljković.

Van konkurencije u ovaj program je uvršten “Most na kraju svijeta” reditelja iz Subotice Branka Ištvančića, koprodukcija Hrvatske, Srbije, BiH i Francuske.

“Paralelel i sudare” ocjenjuje žiri kritike u kojem su Đerđi Baron (Mađarska), Vladimir Džudović (Srbija) i Majkl Patison (Velika Britanija).

Festivalski program čine i selekcije: Novi slovački film, Mladi duh Evrope, Omaž za dobitnike nagrade “Lifka” i za laureate “Underground Spirit”, Novi mađarski film, Ekološki dokumentarci i Food Film Fest.

Direktor komunikacija Festivala Dejan Zvekić podsjetio je da predfestivalska dešavanja počinju već 13. jula (Klasici na Trgu), a u pratećim programima su izložba Ilije Šoškića posvećena Pazoliniju, izložba o istoriji slovačke kinematografije, postavka “55 godina Ljetnje pozornice”.

Tu su i debatni programi – okrugli sto “GMO – ekološki i ekonomski rulet” i panel diskusija “Novi talas španskog filma”, kao i radionica filmske kritike.

Zvekić je najavio izuzetan muzički program, koji će ove godine obuhvatiti i klasičnu muziku, nastupe di-džejeva, kao i kompozicije Lifke, jer se ovaj pionir kinemetografije bavio i muzikom.

Sve to ostvaruje se sa skromnim budžetom, jer je u posljedni čas odustao jedan od velikih sponzora, rekao je on, dodajući da festival ima podršku Republike Srbije, Pokrajine i Grada, kao i lokalnih firmi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *