Fond PIO: Efikasnim radom ušteđeno više od pet miliona KM

BIJELJINA, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske ostvario je za dva mjeseca ove godine uštedu od 5,43 miliona KM po osnovu pojedinačnih obustava isplate penzija u okviru trajne akcije „Stop prevarama – do penzije pošteno“.

U ovom periodu obustavljena je isplata za 17.291 penzionera, što predstavlja 60 odsto svih obustava izvršenih u toku prošle godine, saopšteno je iz Fonda.

Obustave isplate prava vrše se svakodnevnom kontrolom u kojoj se utvrđuje nekompletnost dokumentacije u spisu korisnika, a najčešće zbog nedostavljanja potvrde o životu ili školske potvrde za djecu-korisnike porodične penzije, kako je zakonom propisano.

U januaru je izvršeno 9.414 pojedinačnih obustava isplate penzije, od čega je naredni mjesec potrebnu dokumentaciju dostavilo samo 1.745 ili 18,5 odsto korisnika.

U februaru je pojedinačna obustava izvršena za 7.877 penzionera, od čega 7.422 po osnovu neblagovremenog dostavljanja potvrde o životu, 237 zbog nedostavljanja školske potvrde, 10 zbog nedostavljanja jedinstvenog matičnog broja i 208 zbog nepodizanja penzije sa računa Bobar banke u roku od uzastopno tri mjeseca, kako je propisom određeno.

U Fondu ocjenjuju da je ovako velikom broju obustava isplate penzija u značajnoj mjeri doprinijela i primjena sporauzma o elektronskoj razmjeni podataka sa Srbijom i Hrvatskom, gdje penzijski fond Republike Srpske ima evidentiranih više od 30.000 penzionera.

Ovi korisnici prava do sada nisu bili u fokusu kontrole promjene svog statusa svaki mjesec, kako je to sada, nego samo jedanput godišnje, prilikom dostavljanja potvrde o životu.

Prošle godine Fond PIO Republike Srpske je imao 29.166 slučajeva obustave isplate penzija, od čega je do kraja godine u isplatu ponovo uključeno 4.102 ili tek svaki sedmi korisnik.

Uštede ostvarene po osnovu pojedinačnih obustava penzija u 2014. godini su 8,8 miliona KM.

Iz Fonda navode da je broj obustava prošle godine bio za 22,6 odsto veći u odnosu na 2013. godinu, a 74,4 odsto veći u odnosu na 2012. godinu.

U 2013. godini u isplatu je ponovo uključen svaki šesti, a u 2012. godini svaki četvrti korisnik penzije.

Fond PIO Republike Srpske je u prethodne tri godine po ovom osnovu uštedio više od 20 miliona KM, a sa prva dva mjeseca ove godine te uštede su oko 26 miliona KM.

Iz Fonda podsjećaju da se dosljednom primjenom Zakona o PIO sprečava pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način i mogućnost nastanka preplate, što otežava mogućnost povrata više isplaćenih sredstava.

„To potvrđuje i maksimalnu odgovornost Fonda prema povjerenim javnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

U penzijskom fondu Republike Srpske ističu da pravilnom i blagovremenom postupanju oko pojedinačnih obustava doprinose do sada potpisani sporazumi o razmjeni podataka između penzijskih fondova i zavoda država bivše Jugoslavije.

Na tom planu posebno mnogo se očekuje od Sporazuma o razmjeni podataka između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije, koji je potpisan 20. februara u Banjaluci.

Fond PIO Republike Srpske isplaćuje penzije za oko 18.500 korisnika sa prebivalištem u Srbiji, a Srbija za više od 11.000 svojih korisnika sa prebivalištem u Republici Srpskoj. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *