Fontana iz koje će se točiti pivo

Projekat gradnje fontane iz koje će umjesto vode teći pivo posvađao je gradske vlasti u slovenačkom gradiću Žalec, smještenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine većnika, na vanrednoj sjednici, odbacilo prijedlog da se planovi obustave, a novac upotrebi u druge svrhe, piše ljubljanski list „Dnevnik“.

 Za gradnju prve evropske fontane iz koje će moći da se natoči pivo najviše se zalaže načelnik opštine Јanko Kos, a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija, koja smatra da je riječ o odličnoj ideji kako grad da privuče turiste, a istovremeno i promoviše slovenačko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna opozicija, koja ističe da je riječ o bacanju para u opštini sa oko 20.000 stanovnika, u kojoj su plate deset odsto manje od državnog prosjeka, kao i da je finansijska konstrukcija netransparentna. Suzdržani su bili i „zeleni“, jer za fontanu u parku treba srušiti nekoliko stabala. Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 evra, što je skoro polovina od ukupno potrebnih 350.000 evra.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar dio preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih preduzeća. Uz to, fontanu sa pivom podupire i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Zbog činjenice da se finansijski plan za fontanu šest puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti, gradonačelnik je obećao da gradnja neće početi sve dok finansijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.

Predviđeno je da bi fontanu posjećivale turističke grupe i drugi posjetioci koji bi za šest evra kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenačkog piva sa hmeljom iz tog kraja iz posebne kodirane krigle, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj.

Prema računici, fontana bi direktno isplatila samu investiciju u narednih deset godina.

Izvor: RTRS