Fudbalski klubovi u Srpskoj traže donošenje novog zakona o sportu

Čelnici sportskih klubova širom Srpske tražili su da se što prije donese novi zakon o sportu Republike Srpske, jer je za mnoge onaj iz 2002. godine neupotrebljiv.

Najglasniji su bili iz Fudbalskog kluba “Borac”, zatraživši na sjednici Skupštine kluba hitno usvajanje novog zakona o sportu. Sa teškoćama u radu suočavaju se i klubovi u Semberiji, koji kao i drugi očekuju od novog zakona regulisanje mnogih stvari koje su do sada bile sporne u oblasti sporta.

Nacrt novog zakona o sportu trenutno je u Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo, gdje je upućen na dobijanje mišljenja, kao i u Ministarstvu finansija. Pred poslanicima u Narodnoj skupštini trebalo bi da se nađe u narednih 30 do 60 dana. Najznačajnija promjena odnosi se na mogućnost privatizacije sportskih kolektiva.

– Ono što treba naglasiti je da će doći do prestruktuiranja iz udruženja građana u privredna društva, međutim još uvijek je rano govoriti o tome da li će sve te promjene dovesti do poboljšanja stanja u klubovima – kaže Mirela Vujatović, portparolka Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Iako je zakon o sportu koji omogućava privatizaciju klubova na snazi u susjednoj Srbiji već tri godine, to još nije počelo da se realizuje, ili je privatizovano malo klubova. I dalje se sportski kolektivi bore sa ogromnim dugovanjima i brojnim problemima. Većina njih u Bijeljini nije upoznata sa nacrtom novog zakona o sportu, ali očekuju da će nove odredbe pomoći da se riješe mnogobrojni problemi, najviše finansijske prirode.

– Sigurno je da će doprinijeti radu i funkcionisanju fudbalskih klubova i da ćemo svakako imati više prostora za unapređenje kako samog sporta, tako i infrastrukture i vlasničke strukture kluba – kaže Velibor Ostojić, član Upravnog odbora FK “Radnik” iz Bijeljine.

– Јako je teška situacija u društvu i privatna lica jako teško ulažu u sport, tako da je jako teško naći sponzora koji će uložiti u razvoj mladih i sporta – kaže Mladen Petrović, član Upravnog odbora KK “BN Basket” iz Bijeljine.

Grad Bijeljina jedna je od lokalnih zajednica koja proporcionalno izdvaja najviše sredstava za finansiranje sporta u BiH, oko dva miliona maraka. Rezultat te podrške je veliki broj klubova u najvišem rangu takmičenja. I lokalna uprava novim zakonom o sportu očekuje poboljšanja. Ukoliko dođe do njihove prodaje i dalje će pomagati, tako što će objekte u vlasništvu grada ustupati novim vlasnicima.

– Samo funkcionisanje timova, kupovina i prodaja igrača- to treba da bude njihovo, to i nije naša nadležnost, ali ćemo mi i dalje da finansiramo mlade igrače i infrastrukturu – kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Dobra stvar je to što u u Nacrtu zakona o sportu Republike Srpske stoji i da će odgovorna lica u klubovima odgovarati svojom imovinom za eventualno nanesenu štetu klubu.Time bi dosadašnjoj praksi izbjegavanja odgovornosti podnošenjem ostavki i napuštanjem klubova u teškoj situaciji trebalo da dođe kraj.