FZO RS: Prihodi za prvih šest mjeseci 256 miliona KM

Prihodi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, uključujući i primitke, iznose oko 256 miliona KM i manji su za 1,08 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je u Fondu.

Prihodi od doprinosa za zdravstveno osiguranje su osnovni i gotovo jedini izvor prihoda Fonda gdje učestvuju sa 91,62 odsto, dok su ostalo neporeski prihodi i primici.

Ukupni rashodi, sa izdacima, za prvih pet mjeseci iznose oko 254,8 miliona KM, što je za 5,15 odsto više u odnosu na isti period lani.

Rashodi za zdravstvenu zaštitu učestvuju sa gotovo 90 odsto u ukupnim rashodima Fonda, a najviše se izdvaja za usluge zdravstvene zaštite koje se pružaju osiguranicima u bolnicama, zatim za primarnu zdravstvenu zaštitu, lijekove i drugo.

Prema finansijskom planu Fonda za ovu godinu, planirani su prihodi, kao i rashodi, u iznosu od 665.982.800 KM.

Za liječenje izvan Republike Srpske u prvih pet mjeseci potrošeno je oko 7,8 miliona KM, što je manje za 2,3 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

U Fondu napominju da je broj osiguranika koji se upućuju na liječenje izvan Srpske znatno manji u odnosu na ranije periode, prvenstveno zbog ulaganja u medicinsku opremu u ustanovama Srpske i edukaciju domaćih kadrova, što je doprinijelo i smanjenju troškova za liječenje izvan Srpske.

“U ukupnim troškovima zdravstvene zaštite 2006. godine rashodi za liječenje izvan Srpske su učestvovali sa devet odsto, 2009. godine sa šest odsto, dok sada učestvuju sa 3,5 odsto”, navode u Fondu.

U Republici Srpskoj je posljednjih godina uvedeno niz novih usluga koje pružaju domaće bolnice, a zbog kojih su ranije pacijenti upućivani izvan Srpske, a jedan od novijih primjera je složena operacija jednjaka u Bolnici Nevesinje, koju ne rade druge bolnice u BiH.

U Fondu naglašavaju da bi izuzetno značajno za cjelokupno zdravstvo, ne samo Srpske, nego cijele BiH, bilo uvođenje dodatnih izvora finansiranja od akciza na duvan i alkohol, što je Fond već inicirao i što je Vlada Srpske prihvatila.

“Neophodno je da se ona usvoji na nivou BiH. Za sada, nemamo konkretnijih informacija kada bi ova inicijativa mogla biti realizovana, jer na to više ne može da utiče ni Fond, kao ni Vlada Srpske”, zaključuju u Fondu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *