Gimnazija ulazna karika za fakultet

BANJALUKA – Najveći broj djece upisuje se u srednje škole društvenog smjera, dok tehničke škole izbjegavaju zbog predmeta koji se tamo izučavaju, rekao je danas direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović.

Damjanović je istakao je da je to praksa posljednjih 20 godina, te da su svršenim osnovcima najzanimljivije medicinska i ekonomska škola, te gimnazija.

“Gimnaziju đaci upisuju jer znaju da nakon školovanja imaju veliki izbor za upis na fakultet, dok većina njih smatra da će poslije medicinske škole lakše naći zaposlenje, pa čak mnogi od njih sebe vide i u inostranstvu”, rekao je Damjanović novinarima prilikom posjete Sajmu za srednje škole i zanimanja, koji je u Banjaluci organizovao Omladinski komunikativni centar.

Damjanović je mladima preporučio da ne traže perspektivu u inostranstvu, nego da razmišljaju da ostanu u Srpskoj, jer ne znači da – ako je nešto atraktivno sada na stranom tržištu rada – da će tako biti i za narednih pet-šest godina.

On smatra da na ovom sajmu mladi koji završavaju svoje osnovno obrazovanje i kolebaju se šta dalje mogu da se upoznaju o ponudama i mogućnostima koje im srednje škole nude.

“Učenici treba da se odluče za zanimanja od kojih će, kada se dovoljno usavrše i nauče, imati koristi”, rekao je Damjanović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da je u društvu prisutan paradoks i da je sa jedne strane veliki broj nezaoposlenih, dok je sa druge strane prisutan veliki broj upražnjenih radnih mjesta kod poslodavaca.

“To znači da većina srednjoškolaca nije završila obrazovanje koje je odgovarajuće za poslodavce koji traže radnike”, istakao je Đukić.

Prema njegovim riječima, u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Srpske provodi se program “Prilika plus” u saradnji sa Vladom Švajcarske, koji se upravo bavi tim pitanjem kako prestati proizvoditi kadrove koji nisu spremni za poslodavce.

“Ovaj sajam je dobra prilika da mladima pokažemo da nije sramota biti dobar bravar, metaloglodač, zavarivač, konobar, kuvar i raditi na preradi drveta, jer su to sve zanimanja koja su prema našim analizama deficitarna”, istakao je Đukić.

Menadžer programa za zapošljavanje i preduzetništvo u Omladinskom komunikativnom centru Ante Jurić Marijanović rekao je da je cilj sajma da se mladima koji sada razmišljaju o karijeri što vjernije dočara kako to izgleda iz perspektive učenika, poslodavaca, ali i tržišta.

Prema njegovim riječima, na Sajmu srednjih škola i zanimanja predstavile su se banjalučke Tehnička, Tehnološka, Ugostiteljska i Poljoprivredna škola, te Katolički školski centar i Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju sluha i govora Banjaluka, te privatne srednje škole “Gemit apeiron”, “Ljubiša Mladenović” i “Gaudeamus”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *