Google radi na novom sistemu prijave bez korištenja šifre

Navedeni sistem došao je u fazu testiranja odabranih korisnika, a radi se o prijavi na Google račun bez korištenja šifre. Sve što će u budućnosti biti potrebno je pametni telefon, kojeg ćete morati autorizovati, nakon čega ćete se moći prijaviti na bilo kojem drugom uređaju, uz odobrenje na mobilnom telefonu…

Odmah na početku treba napomenuti kako Google ne planira isključiti sistem prijave uz pomoć upisivanja šifre, to će uvijek biti moguće. Ali činjenica je kako američka kompanija radi na novom sistemu prijave, koji bi trebao biti sigurniji od klasične metode, jer opšte je poznato da su šifre jedna od najčešćih meta hakera.

Priču je na svom Redit profilu jučer objavio Rahit Paul, koji je dobio poziv na testiranje novog sistema. Nakon što je to objavio, Google nije imao izbora nego sve potvrditi.

“Pozvali smo manji broj korisnika da testiraju novi sistav prijave na Google račun, u kojem šifra nije potrebna.” – rekao je glasnogovornik najpoznatije tražilice na svijetu, te dodao “Šifre kao što su ‘pizza’, ‘123456’ ili ‘password’ odlaze u istoriju” – piše  The Verge.

Google već sada ima jednu od najsigurnijih mogućnosti zaštite računa koju možete aktivirati u bilo kojem trenutku. Radi se o mogućnosti primanje unikatnog koda putem SMS poruke, svaki puta kada se prijavljujete na nepoznatom uređaju, što će onemogućiti neželjenoj osobi da se prijavi na vaš račun.

Izvor:NN/webmajstori