Grčka uvodi porez na raskoš

Računi za komunalije smanjiće se građanima sa primanjima ispod 15 hiljada evra godišnje. Minimalni dohodak i penzije povećaće se na 751 evro.

Ankete pokazuju da gotovo 80 posto Grka vjeruje u novu vladu ali, u isto vrijeme,preko 40 posto je zabrinuto hoće li premijer Aleksis Cipras realno moći da odoli pritiscima evropskih povjerilaca, privoli ih na dijalog i dobije taj fiskalni prostor i vreme koje uporno od njih traži da bi Grčka stala na noge.

Ekonomska agenda vlade,bar prema onome što je do sada poznato, predviđa regulisanje poreskog sistema i borbu sa korupcijom iz čega će moći da se dobiju znatna sredstva.Tako će se,recimo,uvesti porez na luksuz koji se obračunava na ukupnu imovinu veću od 300 hiljada evra.Ovo je način da se ućutkaju evropski povjerioci kojima smeta što poreze izbjegavaju oni koji posjeduju najviše.Ovaj novi porez zamijenio bi jedinstveni porez na nekretnine koji je uvela prethodna vlada.Uvešće se potrošački porez na luksuzne automobile,jahte,avione i raskoš ali se predviđaju olakšice za siromašnije.Tako će oni koji imaju prihod manji od 15 hiljada evra godišnje,imati smanjenje račune za komunalije i nekretnine,smanjiće se porez za osnovnee prehrambene proizvode i obnovljive izvore energije.Predviđene su i olakšice za porodice sa više djece,povećaće se minimalne penzije i lični dohodak do 751 evro.

Ekonomskim planom koji će biti regulisan novim zakonskim propisima,predviđa se vraćanje na posao 3800 nezakonito otpuštenih državnih službenika,preispitivanje svih ugovora o privatizaciji i anuliranje onih koji su štetni,reorganizacija policije,bolji uslovi u armiji,kompletno novu strukturu javnog sektora.

Za sve promjene je,međutim,vrlo bitno da Grčka postigne sporazum sa međunarodnim povjeriocima.Vlada užurbano priprema platformu za vanredni sastanak Evrogrupe u Briselu 11.februara na kome,bar kako stvari sada stoje,evropske povjerioce najviše interesuje produžavanje rokova tekućeg kreditnog paketa.Mnogo manje ih zanima tzv.program premošćavanja na kome insistira grčka vlada i koji bi trebalo da pokrije finansijske potrebe Atine u narednih nekoliko mjeseci dok se ne usaglase svi detalji novog programa otplate duga.Predsjednik Evrogrupe Јeroen Dijselblum,međutim,poručuje da „nema govora o bilo kakvim kreditima premošćavanja” i da Grčka mora da poštuje dogovore.

Grčka vlada ,opet,kako je saopšteno poslije sjednice kabineta, neće prihvatiti predloge partnera o produžavanju postojećeg kreditnog programa,niti želi zaostalu kreditnu tranšu od 7,2 milijardi evra.Novac je Grčkoj preko potreban, ali nova vlada insistirati na prelaznom rješenju za narednih nekoliko mjeseci.Takođe,Atina bi željela da dobije bar 1,9 milijardi evra od ECB na osnovu grčkih obveznica,a dugove bi vraćala zavisno od mogućnosti domaće privrede.Program premošćavanja,ističe, nije nikakav novi memorandum sa rokovima i obavezama,već zvanična izjava o spremnosti da se pregovara bez pritisaka i ucjena ali i mogućnosti preduzimanja jednostranih odluka.

Ukoliko se takav sporazum potpiše, Grčka je spremna da u kratkom vrmenskom periodu dostavi detaljniji plan fiskalne strategije za narednih tri godine,predoči plan budžeta baziran na reformama koje bi ostavile i prostora za obnovu privrede.

Ali,kako je to podvukao premijer Cipras „Grčka neće prihvatiti nikakve ucjene jer je vlada od naroda dobila mandat koji je obavezuje da ne prihvati nikakvo produžavanje starog kreditnog paketa i katastrofalnih uslova koji ne vode nikuda”.
Venecuela poziva Ciprasa

Predsednik Venecuela Nikolas Maduro pozvao je Aleksisa Ciprasa da što pre poseti Karakas i,kako je rekao,„sa istomišljenicima porazgovara o ekonomskoj situaciji”.Presednik Maduro kaže da se ponosi uspehom Sirize i da je Cipras postao ponos i uzor za mnoge.

Grčki lideri u pesmama i stripovima

U Grčkoj su se pojavila već dva muzička hita u kojima su glavne ličnosti premijer Cipras i ministar finansija.Pjevaju: “Volimo te Cipras,ti si naš idol” a za Јanisa Varufakisa koga zovu „ekonomskim carem”,kažu da je „ljut i opasan”.Varufakis je,inače,već postao „ikona stila” zbog kožnih jakni,tamnih košulja i motora „Јamaha” sa kojim dolazi na posao.Zovu ga pop i rok zvezdom,već je ličnost u stripovima.

Cipras želi i da „održi obećanje” i da „poštuje dugove”

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je  da će njegova vlada održati „sva svoja obećanja” iz predizborne kampanje, i „poštovati svoj dug” što će uspjeti zahvaljujući „prelaznom planu” koji traži od evropskih partnera, a rekao je i da od NJemačke zahtijeva obeštećenje za Drugi svetski rat.

Među prvim mjerama, Cipras je najavio zakon o „ponovnom uspostavljanju” ukinute državne RTV ERT, zatvorene juna 2013. godine.

„Nepokolebljiva odluka Vlade je da poštuje svoja obećanja” iz predizborne kampanje, rekao je Cipras u programskom govoru u Skupštini Grčke, „to je pitanje časti i poštovanja”.

On je uvjeravao i da „Grčka želi da postuje svoj dug”, te je „pozvao partnere” svoje zemlje da „dođu za pregovarački sto kako bismo razgovarali o načinu da to bude održivo”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *