Hadžihafizbegović nagrađen na filmskom festivalu u Kotbusu

ZAGREB – Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoevropskog filma u njemačkom Kotbusu za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno glavnu ulogu u filmu “Takva su pravila” hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) saopštio je u nedjelju kako je žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Majk Dauni, Milenija Fidler i Erik Spicer-Marlina nagradio Hadžihafizbegovića “za unutrašnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija”.

Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film “Takva su pravila” reditelja i scenariste Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Festival istočnoevropskog filma u Kotbusu održao se od 4. do 9. novembra, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u centralnoj i istočnoj Evropi prikazana su još tri filma s ovih prostora: “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, dokumentarac “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija “Dvojina” Nejca Gazvode.

Takođe, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je italijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *