Hadžihafizbegović nagrađen u Veneciji

VENECIJA – Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je u subotu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu “Takva su pravila” redatelja Ognjena Sviličića, javlja Hina.

’’Žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu “Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića”, saopštioje Hrvatski audiovizualni centar.

’’Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri… Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografij’’, rekao je Hadžihafizbegović nakon primanja nagrade.

Film “Takva su pravila” jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se takmičili u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima,

no

prikazuje i filmove već etabliranih autora.

 

Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz podršku francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.

Film je nadahnut stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče grupa vršnjaka.

Maja i Ivo tada će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma, navodi Hina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *