Hor “Banjalučanke” pravi reprezent Srpske (VIDEO)

Hor “Banjalučanke”, koji je na Evropskom horskom prvenstvu u Njemačkoj osvojio zlatnu medalju, postao je veliki reprezent Republike Srpske, izjavila je danas vršilac dužnosti pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Milica Kotur.

“Veoma mi je drago što se naše `Banjalučanke` gdje god da odu vrate sa velikim uspjehom, te nas širom svijeta prikzuju u najljepšem svjetlu”, rekla je Koturova novinarima u Banjaluci nakon prijema koji je organizovala za predstavnike Hora i njihovog dirigenta Mladena Matovića.

Hor “Banjalučanke” na takmičenju održanom u Magdeburgu izveo je četiri takmičarske kompozicije domaćih autora, te osvojio zlatnu medalju u kategoriji tradicionalne muzike, a u okviru najvišeg ranga takmičenja “Gran-pri nacija”.

Koturova je istakla da “Banjalučanke” nisu sa ovog horskog takmičenja donijele samo zlato kao medalju, nego su i postale veliki i pravi reprezent Republike Srpske.

Poželjevši im još puno uspjeha, Koturova je dodala da će Ministarstvo prosvjete i kulture nastaviti da podržava rad i angažovanje ovog hora, jer se svako ulaganje u njih vrati desetostruko.

Matović je istakao da su članovi Hora zadovoljni jer su uspjeli da održe rezultatsku konstantu, te osvoje zlatnu medalju na najvećem kontinentalnom horskom takmičenju.

“Tako smo se direktno kvalifikovali za Svjetsku horsku olimpijadu koja će sljedeće godine biti održana u Sočiju”, rekao je Matović i dodao da veliki značaj ima to što Republika Srpska adekvatno valorizuje kulturne kolektive, ali i pojedince.

Matović je naveo da je horska olimpijada “izazov svih izazova”, te da će naredni period proteći u pripremama za to takmičenje.

“Ova olimpijada okuplja 500 horova iz 70 zemalja širom svijeta, a mi smo jedini hor sa ovih prostora koji se direktno kvalifikovao za ovaj događaj”, rekao je Matović.

On je najavio niz koncerata hora u Republici Srpskoj i regionu. “Plan nam je da snimimo i objavimo novi kompakt-disk, te video-spot”, naveo je Matović.

Јelena Šobić, koja je članica Hora “Banjalučanke” već 14 godina, rekla je da je postizanje ovako značajnog uspjeha poseban osjećaj koji se ne može opisati riječima.

“Tajna svakog uspjeha jeste rad, rad i rad. Osim rada, kod nas je prisutna i posebna energija, srčanost i ljubav prema pjevanju”, rekla je Šobićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *