I cigla preskupa

BIJELJINA, Proizvodnja opekarskih proizvoda u Republici Srpskoj je u proteklih pet godina prepolovljena, jer je građevinski sektor pogodio ekonomski kolaps, padom investicija u stambenoj i industrijskoj izgradnji.

Ciglarstvo u RS, BiH i cijelom regionu nalazi se u teškoj situaciji, kaže za poslovni portal “CAPITAL” Duško Milanović direktor bijeljinske Ciglane, navodeći da je u Srbiji 2009. godine u funkciji bilo 93 ciglane, a danas ih je aktivno svega osam.

Bijeljinska Ciglana koja od decembra 2013. godine posluje u sastavu Grupacije “Igmin MM” iz Modriče je proizvodnju opekarskih proizvoda u 2014. godini zadržala na 10,5 miliona opekarskih jedinica, ali je bila prisiljena na otpuštanje značajnog broja radnika.

Mi smo u Fabrici opekarskih proizvoda u Loparama morali svojevremeno otpustiti oko 150 radnika. Zadržali smo svega 85 radnika u stalnom radnom odnosu, a tokom sezone angažujemo i 25 sezonskih radnika. Sa znatno manjim brojem radnika povećali smo proizvodnju za oko 40 odsto”, kaže Milanović.

Milanović ističe da se opekarski proizvodi bijeljinske ciglane plasiraju uglavnom na domaće tržište, te da se u dogledno vrijeme ne može očekivati neka veća promjena u ovoj djelatnosti.

Bijeljinska ciglana osnovana je davne 1946. godine na lokaciji kod Novog Sela, nedaleko od Bijeljine, pod nazivom „Ciglana“, da bi 1955. godine dobila naziv „Drina“, kasnije se preselivši na novu lokaciju Obrijež, gdje i danas radi koristeći sirovinu sa lokacije uz samu fabriku.

IGM „Drina“ je privatizovana 2001. godine, kada je većinski vlasnik postao bijeljinski privrednik Dušan Lazarević. Grupacija „Igmin MM“ iz Modriče kupila je bijeljinsku Fabriku opekarskih proizvoda „Drina“ krajem decembra 2013. godine i postala većinski vlasnik sa 57 odsto akcija.

Izvor: CAPITAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *