Istraživanje »Nezavisnih«: Vrtić najskuplji u Banjaluci!

BANJALUKA – Porodice čije jedno dijete boravi u nekom od banjalučkih javnih vrtića mjesečno plaćaju 165 maraka, i po tome je Banjaluka rekorder, jer su cijene u Sarajevu, te većim gradovima u okruženju, poput Zagreba, Beograda i Podgorice, znatno niže.

Pri tom, treba napomenuti i da je prosječna plata u BiH (828 KM) znatno niža nego u Hrvatskoj (5.656 kuna odnosno 1.410 KM) i Crnoj Gori (483 evra odnosno 942 marke). Plata u BiH veća je jedino u poređenju sa Srbijom (42.749 dinara ili 657 KM).

Kada je riječ o Sarajevu, Lamija Husić, stručni savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, potvrdila nam je da za cjelodnevni boravak djece roditelji na mjesečnom nivou uplaćuju 140 maraka, te da u istom iznosu participira i kantonalna vlada.

Najpovoljnije su cijene u glavnom gradu Crne Gore, jer kada je riječ o javnim vrtićima, roditelji učestvuju samo u troškovima ishrane mališana.

“To na mjesečnom nivou prosječno iznosi od 19 do 40 evra (37 do 78 maraka) po djetetu, u zavisnosti od programa koji pohađaju”, potvrdili su nam iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Iz beogradskog Sekretarijata za obrazovanje i dječju zaštitu “Nezavisnim” su potvrdili da roditelji za boravak djece u vrtićima plaćaju 5.540 dinara (oko 85 maraka), dok preostali iznos (najviše 22.160 dinara, odnosno 340 maraka), dotira grad Beograd.

Zanimljivo je, kada je riječ o prijestonici Srbije, i to što će grad Beograd od 1. septembra iznosom od 22.160 dinara dotirati i boravak djece u privatnim vrtićima, ukoliko za njih ne bude mjesta u predškolskim ustanovama kojima je grad osnivač.

Što se tiče Zagreba, cijena boravka u vrtiću zavisi od prosječnih prihoda članova domaćinstva iz kojeg je dijete, tako da roditelji, za desetosatni boravak mališana u vrtiću, mjesečno plaćaju 150 do 600 kuna (37 do 150 maraka).

Roditelje iz grada na Vrbasu šokirala je činjenica da najviše novca izdvajaju za boravak mališana u vrtiću.

“Oduvijek sam smatrala da je vrtić u Banjaluci preskup, ali me je sada zaprepastilo to što su ovdje cijene više nego i u Zagrebu, gdje su primanja znatno veća. To stvarno nema smisla, jer se zna koliko su nam niske plate”, navela je majka mališana koji boravi u jednom banjalučkom vrtiću.

Sa druge strane, Nataša Radulović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kaže da države u okruženju, poput Srbije i Crne Gore, imaju drugi sistem rada.

“Ne znam da li roditelji u Banjaluci izdvajaju najviše sredstava. Znam samo da grad Banjaluka izdvaja 60 odsto od iznosa, a roditelji manje od 40 odsto od ekonomske cijene, tačnije 39 odsto”, navela je Radulovićeva.

Na pitanje da li su im se obraćali roditelji sa stavom da je za njih vrtić preskup, Radulovićava odgovara: “Ne”.

“Mi se stvarno trudimo da roditelji budu zadovoljni. Oni su prezadovoljni, od vaspitno-obrazovnog rada, do ishrane i mnogo čega”, ustvrdila je Radulovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *