Italija jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH

SARAJEVO, Ambasador Italije u BiH Ruđero Korijas izjavio je tokom posjete italijanskim preduzećima „Topling“ u Štivoru i „Sportek“ u Kotor Varoši, da je njegova zemlja jedan od glavnih trgovinskih partnera BiH.

I u 2014. godini Italija je potvrdila svoje drugo mjesto kao trgovinski partner uz razmjenu više od 1,34 milijarde evra, što je oko 10 odsto BDP-a BiH, saopšteno je iz Ambasade Italije u BiH.

Italija je i među vodećim investitorima u zemlji, sa više od 70 italijanskih preduzeća koja posluju na cijeloj teritoriji BiH.

Korijas je danas, u pratnji koordinatora Udruženja „Trentina“, Asocijacije građana italijanskog porijekla iz Štivora i predstavnika Savjeta manjina Republike Srpske Franje Rovera, imao sastanke sa italijanskom zajednicom i sa lokalnim vlastima.

Gradonačelnik Prnjavora Siniša Gatarić zahvalio je Korijasu za saradnju Udruženju „Trentina“ iz Štivora, Autonomnoj provinciji Trento i Asocijaciji „Trentini u svijetu“ na izgradnji lokalnog vodovoda i na doprinosu italijanske manjine u ukupnom socio-ekonomskom razvoju ove regije.

Italijansko preduzeće „Topling“ iz Štivora, koje posluje od 1993. godine i proizvodi sisteme za grijanje koji se izvoze na strana tržišta, zapošljava 130 radnika, dok preduzeće „Sportek“ iz Kotor Varoši, koje je 100 odsto italijanska investicija preduzeća „Dijamant“, lidera u proizvodnji čarapa i sportske odjeće, u BiH posluje od 1997. godine i zapošljava više od 1.200 ljudi. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *