Izdvojiti podsticaje preduzećima za zapošljavanje

BIJELJINA – Na području Bijeljine neophodna su zajednička ulaganja Vlade Republike Srpske i gradske uprave da bi se smanjila stopa nezaposlenosti i omogućilo otvaranje novih radnih mjesta, rekla je Srni rukovodilac Filijale za zapošljavanje Bijeljina Slavica Lukić.

Lukićeva je naglasila da Vlada Republike Srpske raznim projektima pomaže i podstiče zapošljavanje, te učestvuje u sufinansiranju programa preduzeća koja zapošljavaju radnike, ali je problem što Skupština Bijeljine nije izdvojila sredstva iz budžeta za ove namjene.

“Gradska uprava Bijeljina je, čini mi se jedina, koja u budžetu nema planiranih sredstava koja bi dobrodošla da se zajedničim sredstvima pomogne zapošljavanje i da se koliko – toliko smanji stopa nezaposlenosti na području Semberije”, navela je Lukićeva.

Sredstva za podsticaj zapošljavanju, kaže Lukićeva, izdvajaju sve okolne opštine i gradovi čiji su budžeti mnogo manji u odnosu na budžet Bijeljine.

“Da bi se radilo u skladu sa Strategijom razvoja grada, čiji osnovni cilj je ekonomski razvoj i zapošljavanje, neophodno je da grad obezbijedi dio sredstava da bi se podstakli poslodavci da zaposle što više ljudi”, istakla je Lukićeva.

Ona dodaje da grad ima i obavezu da izdvaja sredstva za podsticaj zapošljavanju na osnovu Strategije zapošljavanja Republike Srpske koju je usvojila Narodna skupština Srpske.

“Strategija zapošljavanja Srpske obavezuje gradsku upravu da, nakon što resorna ministarstva sačine akcioni plan, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje napravi operativni plan i obezbijedi sredstva za ove namjene”, rekla je Lukićeva.

Ona apeluje da u budžetu grada Bijeljina za 2015. godinu konačno bude izdvojen određen dio tih sredstava.

“To što gradska uprava tvrdi da svakodnevno zapošljava građane u ustanovama koje ona finansira nije podsticaj zapošljavanju i samozapošljavanju. To nije podsticaj za privatne poslodavce koje treba pomoći, posebno one koji primaju veći broj radnika”, ukazuje Lukićeva.

Lukićeva ističe da postoji velika zainteresovanost poslodavaca za zapošljavanje pripravnika, a projektom Vlade Srpske “Zajedno do posla”, kojim se finansira zapošljavanje i samozapošljavanje demobilisanih boraca, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida u Bijeljini, u ovoj godini zaposleno je 18 lica.

“Ovim projektima Vlada iz godine u godinu znatno pomaže poslodavcima, a na taj način i zapošljavanju”, rekla je Lukićeva.

Na području Bijeljine, sa 30. junom ove godine, prijavljeno je 14.067 nezaposlenih lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *